spot_img
9.8 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPoliticaZelenski a dat publicității documentul "Garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina" fără România

Zelenski a dat publicității documentul „Garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina” fără România

-

Biroul președintelui ucrainean a lansat marți un proiect de document intitulat: Garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina: Recomandări.

Documentul a fost prezentat de copreședinții grupului de lucru pentru garanțiile de securitate internațională, șeful Biroului Prezidențial Andrey Yermak și fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

- Advertisement -

Potrivit documentului, printre cei care au luat parte la elaborarea lui s-au numărat experți occidentali, inclusiv foști politicieni și oameni de știință.  În ciuda propunerilor anterioare, documentul nu prevede nici statutul neutru al Kievului, nici participarea Rusiei ca garant al securității.

Următoarele sunt prevederile cheie ale documentului.

- Advertisement -

Garanții

– Se sugerează ca un document de securitate obligatoriu, Kiev Security Compact, să fie semnat între Ucraina și națiunile garante.  O alternativă este un set de acorduri bilaterale.

Semnatarii vor include Statele Unite ale Americii, Australia, Regatul Unit, Germania, Italia, Canada, Polonia, Turcia, Franța, țări din nordul, centrul, sudul Europei și statele baltice. România nu este numită printre posibilii participanți. România este doar amintită ca posibilă parte dintr-un tratat regional privind Marea Neagră cu Turcia și Bulgaria

– „Cadrul de garanții poate fi completat de acorduri suplimentare”, de exemplu, privind furnizarea de sisteme de apărare anti-aeriană și antirachetă către Ucraina și privind securitatea regională în Marea Neagră.

– Aceste acorduri nu limitează aspirația Ucrainei de a adera la NATO și UE.

Ce vrea să aibă Ucraina

– Kievul dorește să fie elaborată o listă de măsuri militare, de infrastructură, tehnice și de informare, unele dintre acestea urmând să fie luate imediat de alte țări în cazul unui atac asupra Ucrainei de către o țară terță.

– Ucraina mizează pe investițiile aliaților în sectorul său de apărare, pe armele și datele lor de informații.

– Acordul ar trebui să prevadă un „set de sancțiuni snapback” împotriva „agresorului”.

– Forțele armate ale Ucrainei ar trebui să participe la misiunile de antrenament ale UE și la exerciții comune cu NATO.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img