spot_img
20.9 C
București
luni, mai 27, 2024
AcasăActualitateRomânia se face că plouă: Nu vrea să dea PATRIOT Ucrainei

România se face că plouă: Nu vrea să dea PATRIOT Ucrainei

-

Miniştrii europeni de externe şi ai apărării, reuniţi luni la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană, dar fără să anunţe noi angajamente pentru furnizarea unor sisteme americane Patriot, cerute insistent de Kiev, relatează agenţiile Reuters şi AFP.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de lipsa acestor angajamente concrete şi a declarat că încearcă „să facă pe toată lumea să înţeleagă şi să fie conştientă” de nevoia de a face mai mult pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia.

- Advertisement -

„Eu nu am (sisteme) Patriot la Bruxelles, (sistemele) Patriot sunt în capitalele (ţărilor UE). Şi ele sunt cele care trebuie să ia decizii”, a indicat Borrell.

Germania a anunţat mai devreme luna aceasta că va furniza Kievului încă o baterie Patriot, a treia de acest fel pe care o oferă Ucrainei de când a început războiul cu Rusia. Celelalte state membre ale UE care au în dotare astfel de sisteme sunt Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia.

- Advertisement -

„Acum, că sunteţi toţi aici în jurul mesei, este momentul pentru acţiune şi nu pentru discuţii”, le-a spus ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, miniştrilor europeni, cărora li s-a adresat prin videoconferinţă.

Dar oficiali din ţările menţionate afirmă că este dificil să furnizeze Ucrainei sisteme Patriot, întrucât ele sunt parte integrantă a sistemelor naţionale de apărare antiaeriană.

„Nu avem suficiente (sisteme) Patriot pentru a le putea oferi în acest moment”, a explicat săptămâna trecută premierul polonez Donald Tusk. „Nimeni nu se aşteaptă la acest lucru de la Polonia, ca stat din prima linie (…), toţi înţeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spaţiu aerian, inclusiv în incidentele legate de rachetele ruseşti”, a argumentat el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img