spot_img
18 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăAnalizePremierul Olandei: Poate fi re-fondată Uniunea Europeană fără Ungaria și Polonia

Premierul Olandei: Poate fi re-fondată Uniunea Europeană fără Ungaria și Polonia

-

Pare ceva neverosimil, dar discuția începe să se poarte, în contextul îngrijorărilor legate de faptul că unele state membre profită de banii europeni dar încalcă în mod constant valorile europene.Așa cum relatează EU Observer, totul a început după un schimb de replici petrecut la 9 septembrie, în Parlamentul Țărilor de Jos. Dezbaterea se referea la modul în care plățile din fondul de recuperare post-criză de 750 miliarde sde euro ar putea să fie condiționate de respectarea statului de drept.Și atunci, a apărut întrebarea premierului Mark Rutte: ”Poate fi adoptat bugetul într-o formulă interguvernamentală, sau poate fi re-fondată Uniunea Europeană, fără Ungaria și Polonia?”, transmite Radio France Internationale.

CE SPUNE RFI:

- Advertisement -

EU Observer reamintește câtă cerneală a curs în această vară, atunci când Mark Rutte depunea mari eforturi pentru a limita subvențiile din planul de recuperare.

Acum, criza sanitară a trimis în planul al doilea problema statului de drept în unele state membre, dar nu înseamnă că aceasta nu va reveni, odată ce Europa va reuși să iasă din pandemie.

- Advertisement -

Publicația europeană remarcă faptul că este pentru prima dată când liderul unei țări membre pune în mod public problema ca proiectul de integrare în UE să continue fără statele considerate recalcitrante.

Iar formularea aleasă – „re-fondarea unei UE fără Ungaria și Polonia” – arată și impedimentele juridice pe care le ridică această problemă.

La felul în care arată azi tratatele, legal vorbind, nimic nu poate să împiedice cu adevărat statele membre să derapeze și cu atât mai puțin, nu există nici cea mai mică posibilitate de a le elimina din UE.

Mecanismul legal pentru a impune sancțiuni,  prin articolul 7, este greu operabil, pentru că presupune unanimitate. Atunci când l-au conceput, autorii Tratatului s-au gândit la posibilitatea ca un stat, la un moment dat, să derapeze. Nimeni nu s-a gândit însă că poate fi vorba de mai multe state, care să se sprijine între ele.

De aici și propunerea neobișnuită a lui Rutte,  de a re-întemeia o Uniune Europeană democratică, fără Ungaria și Polonia.

Legal și politic vorbind – comentează EU Observer –  nu există vreo barieră care să împiedice retragerea tuturor celorlalți membri din UE și apoi înființarea imediată a unei noi organizații.

Ar fi, totuși, o mișcare radicală, care ar presupune și riscuri pe măsură.

De exemplu, i-ar înstrăina chiar pe acei membri ai societăților ungară și poloneză care se opun tendințelor autoritariste. Ar fi o lovitură dură și chiar nedreaptă.

Totuși, a nu face nimic nu este o opțiune. Mai ales că Ungaria și Polonia se află în acest moment în situația de a bloca bugetul european și planul de relansare, tocmai pentru că resping legătura dintre fonduri și statul de drept.

Dar – comentează EU Observer – cuvintele lui Mark Rutte marchează o întrebare existențială pentru Uniunea Europeană:  va continua să includă – ba chiar să subvenționeze – state membre din ce în ce mai autocrate? Sau va face tot ce este necesar pentru a proteja valorile fundamentale ale Uniunii Europene?

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img