Oligarhul maghiar legat de Securitate din spatele alegerilor din Târgu Mureș: Dacă Soós Zoltán nu va câștiga acum nu vom mai avea nici o șansă zeci de ani

0
103

Frunda György, fost candidat la Primăria Municipiului Târgu Mureș, politician implicat în multe negocieri la nivel central, dar și local, fără să se numere însă printre succesorii reputatului și renumitului edil Bernády György, dă linia alegerilor de la Târgu Mureș, unde un așa zis independent Soós Zoltán susținut de UDMR vrea Primăria.

Oligarhul a afirmat, de la biroul firmei personale de aparatură medicală, transformat de ceva vreme în sediu de campanie: “Candidatul independent este o strategie electorală astfel încât și domnul Herman (n.r.: cu doi “n”, plusăm noi unul pentru “iNdepeNdeNt”) să se poată alătura echipei. Dar dacă Soós Zoltán nu va câștiga acum, nu vom mai avea nici o șansă zeci de ani.” Most győzzön Vásárhely! Igaz?

Unul dintre primii lideri ai UDMR încă de la înființare, Frunda György a recunoscut că tot jocul politic la care, pe lângă agentul FIDESZ Mark Hermann Christian, au aderat și câteva jumătăți de români, este o cacealma regizată pentru ca UDMR să câștige, cu orice preț, Primăria Târgu Mureș. Direct sau pe ocolite.

Este greu de crezut că a fost o scăpare, influențată de pornirile unei tinere, Csenge, promovată de tatăl său în ierarhia listei pentru Consiliul Local, acolo unde face pereche cu mai experimentatul Márton, odrasla lui Kelemen Attila, fostul companion al lui Frunda, tocmai pentru a “veghea” la bunul mers al lucrurilor.

Dacă a fost doar o certitudine aruncată în spațiul public, Frunda nu a făcut decât să confirme suspiciunile aproape unanime de la debutul campaniei, mai ales că dependentul de UDMR Soós Zoltán face și azi lobby pentru udemeriștii săi.

Nu este exclus nici ca versatul Frunda György să încerce să-l scoată în decor pe perdantul de serviciu Soós Zoltán pentru a-i face loc, conform înțelegerii parafate la nivel central, calului troian al Uniunii din PNL, Benedek Theodora, pe principiul “una ție (șefia CJ), una mie (Primăria Târgu Mureș).” Și în acest caz, UDMR va fi la fel de câștigată, mai ales că o bună parte a costurilor electorale ale soției-concubine a fost preluată, conform surselor politice, de guvernul vecin.

Oricum, toate aceste ipoteze pălesc în fața unui fapt cert. Frunda György a girat pentru creația sa de acum câțiva ani, “veselul” Soós Zoltán, în ciuda protestelor bisericilor tradiționale maghiare. Iar dacă atât de controversatul Frunda György este omul din spatele candidatului UDMR este grav, pentru că asupra sa apasă niște poveri sisifice. Nici până azi, cel căruia până și cunoscutul avocat maghiar Kincses Előd i-a reproșat că îl spiona, nu și-a publicat copiile dosarelor de la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității. Oare ce mai așteaptă?

Prin întreaga sa conduită din ultima vreme, târgumureșeanul de rând a dovedit că s-a săturat de persoane suspecte de orice colaborare cu structurile fostei Securități sau de organe ale fostei Miliții politice care au distrus sute de destine ale maghiarilor și românilor din oraș. În consecință, domnul Frunda ar mai avea două zile la dispoziție să demonstreze tuturor dacă e sau nu “pictat”. Departe de expresivitatea “Ochilor lui Tonitza”, un nume important în cariera discipolului său.