spot_img
20.9 C
București
luni, mai 27, 2024
AcasăAnalizeRusia vrea să mute cu mai multe proiecte energetice in Bolivia după...

Rusia vrea să mute cu mai multe proiecte energetice in Bolivia după afacerile cu litiu pe care le vroiau și americanii

-

Rusia și Bolivia au oportunități semnificative pentru extinderea activităților comune reciproc avantajoase în sectorul energetic, a anunțat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o conferință de presă în urma negocierilor de la Moscova cu omologul său bolivian Celinda Sosa.

„Există oportunități semnificative de extindere a activităților comune reciproc avantajoase în domeniul energiei”, a spus Lavrov.

- Advertisement -

Înalt diplomatul rus a menționat că Gazprom, împreună cu compania de stat boliviană de petrol și gaze YPFB, dezvoltă un zăcământ în blocurile Ipati și Akio.

„Corporația de stat Rosatom implementează un proiect emblematic în Bolivia pentru construirea unui centru de cercetare și tehnologie nucleară în El Alto, unul unic pentru America Latină”, a spus el.

- Advertisement -

În aprilie 2021, Bolivia a anunțat prima sa licitație pentru dezvoltarea zăcămintelor de litiu. Drept urmare, compania de stat boliviană Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB) a încheiat acorduri cu companiile chineze CBC și Citic Guoan, precum și cu Uranium One, parte a Rosatom. În decembrie 2023, YLB și Uranium One au semnat un acord pentru construirea unei fabrici de procesare a litiului în departamentul bolivian Potosi.

Potrivit lui Lavrov, Rusia consideră dezvoltarea și dezvoltarea industrială a zăcămintelor de litiu din Bolivia ca o zonă promițătoare.

„Astăzi am vorbit mult despre ce pași suplimentari trebuie să fie făcuți pentru a găsi soluții care să răspundă intereselor țărilor noastre, reflectând echilibrul acestor interese, în special ținând cont de inițiativele pe care partea boliviană, la rândul ei, le-a propus în zonele de energie și aprovizionare cu produse agricole”, a adăugat el.

Ministrul rus de externe a mai indicat „un ritm foarte bun în domeniul schimburilor educaționale”. „Mărim numărul de burse pe care anual le oferim Boliviei pentru educația cetățenilor săi la universitățile ruse. Am vorbit despre construirea legăturilor umanitare și sportive. Am convenit să promovăm contacte directe între cercurile de afaceri”, a spus el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img