spot_img
15.5 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăAnalizePastila anti-COVID-19 dezvoltată de Merck creează virusuri mutante transmisibile de la un...

Pastila anti-COVID-19 dezvoltată de Merck creează virusuri mutante transmisibile de la un individ la altul

-

Pastila anti-COVID-19 dezvoltată de Merck riscă oare să agraveze pandemia? Mai mulţi cercetători afirmă că acest tratament contribuie la apariţia unor mutaţii ale noului coronavirus, cu un risc ce rămâne deocamdată teoretic: apariţia unor variante periculoase, informează AFP conform Agerpes.

„Tratamentul cu Molnupiravir a lăsat o urmă vizibilă în bazele de date mondiale de secvenţiere” a genomului virusului, au concluzionat autorii unui studiu publicat luni în revista Nature.

- Advertisement -

Molnupiravir este un tratament dezvoltat de gigantul farmaceutic american Merck (cunoscut sub numele de MSD pe plan internaţional).

Lansat pe piaţă în 2021, Molnupiravir a fost prima pastilă anti-COVID din lume, un succes notabil pentru arsenalul farmaceutic de la acea vreme, care era compus doar din vaccinuri şi tratamente ce necesitau o administrare intravenoasă complexă.

- Advertisement -

Însă Molnupiravir, comercializat sub numele de Lagevrio, a devenit rapid ţinta unor critici. Acestea au vizat în parte eficienţa sa limitată, mai ales în raport cu cea a marelui său concurent, Paxlovid, dezvoltat de Pfizer, care i s-a alăturat foarte repede pe piaţă.

Însă modul său de acţiune reprezintă elementul care a provocat cele mai puternice reticenţe. Spre deosebire de alte antivirale, precum Paxlovid, pastila Lagevrio acţionează inserându-se direct în genomul virusului.

Obiectivul este acela de a declanşa o serie de mutaţii din ce în ce mai dezordonate, care duc în cele din urmă la dispariţia virusului din organism. Însă oamenii de ştiinţă au considerat, încă de la lansarea pastilei, că un astfel de mecanism riscă să favorizeze apariţia unor virusuri mutante şi transmisibile de la un individ la altul.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img