spot_img
22.7 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăAnalizeChina joacă in Orientul Mijlociu cu marea împăcare palestiniană

China joacă in Orientul Mijlociu cu marea împăcare palestiniană

-

China va găzdui discuţii privind unitatea palestiniană între gruparea militantă islamistă Hamas şi rivala sa, Fatah, au declarat vineri cele două grupuri şi un diplomat din Beijing, o incursiune notabilă a Chinei în diplomaţia palestiniană pe fondul războiului din Fâşia Gaza, informează Reuters.

Hamas controlează Fâşia Gaza în timp ce Fatah este mişcarea lui Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), care exercită o autonomie limitată în Cisiordania ocupată de Israel.

- Advertisement -

Cele două facţiuni palestiniene rivale nu au reuşit să îşi rezolve disputele politice de când luptătorii Hamas au expulzat Fatah din Fâşia Gaza într-un scurt război în 2007.

Statele Unite se tem de măsurile de reconciliere a celor două grupuri, deoarece sprijină ANP, dar au interzis Hamas, declarând-o organizaţie teroristă.

- Advertisement -

Un oficial al Fatah a declarat pentru Reuters că o delegaţie condusă de un înalt oficial al grupului, Azzam Al-Ahmed, a plecat în China. Un oficial Hamas a declarat că echipa fracţiunii pentru discuţii, condusă de un înalt oficial al Hamas, Moussa Abu Marzouk, va zbura în China mai târziu în cursul zilei de vineri.

„Susţinem întărirea autorităţii Autorităţii Naţionale Palestiniene şi sprijinim toate facţiunile palestiniene în realizarea reconcilierii şi creşterea solidarităţii prin dialog şi consultare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, la un briefing de presă obişnuit, vineri, fără a confirma întâlnirea.

Este prima dată când se cunoaşte public despre o deplasare a unei delegaţii a Hamas în China de la începutul războiului din Fâşia Gaza.

Un diplomat chinez, Wang Kejian, s-a întâlnit luna trecută cu şeful Hamas Ismail Haniyeh în Qatar, potrivit Ministerului chinez de Externe.

Discuţiile au ca scop sprijinirea eforturilor de reconciliere a celor două grupuri rivale palestiniene, conform unui diplomat chinez din Beijing.

China a demonstrat recent o influenţă diplomatică în creştere în Orientul Mijlociu, unde se bucură de legături puternice cu naţiunile arabe şi cu Iranul. Anul trecut, Beijingul a intermediat un acord de pace revoluţionar între inamicii regionali de lungă durată Arabia Saudită şi Iran.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img