spot_img
9.8 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor a condus o delegație a Parlamentului European în Bosnia...

Europarlamentarul Vlad Nistor a condus o delegație a Parlamentului European în Bosnia și Herțegovina: În urma acordării statutului de țară-candidat, aleșii BiH trebuie să-și asume pe deplin responsabilitatea pentru implementarea reformelor necesare procesului de aderare

-

O delegație oficială a Subcomitetului de Securitate și Apărare (SEDE) a Parlamentului European a făcut o deplasare în Bosnia și Herțegovina (BiH) în contextul turbulențelor geopolitice cauzate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. 

Delegația a fost condusă de eurodeputatul PNL Vlad Nistor (Partidul Popular European, România).

- Advertisement -

La Saraievo, cei șase membri ai subcomisiei SEDE a Parlamentului European au avut întâlniri cu conducerea politică de vârf a țării, inclusiv cu membri ai Președinției Tripartite – președintele Željka Cvijanović și vicepreședinții Željko Komšić și Denis Bećirović – membri proeminenți ai guvernului și ai Adunării Parlamentare, inclusiv noile Colegii ale Casei de Reprezentanților și ale Camerei Popoarelor, precum și reprezentanți ai comunității internaționale, cum ar fi Înaltul Reprezentant pentru Bosnia și Ambasadorul SUA.

De asemenea, a fost efectuată o vizită pe teren în tabăra Butmir pentru a-i întâlni pe comandanții EUFOR Althea și pentru a vizita Cartierul General al NATO din Saraievo; aleșii europeni au observat și un exercițiu de deminare condus de Forțele Armate ale Bosniei și Herțegovinei.

- Advertisement -

Pe lângă președintele misiunii, profesorul Vlad Nistor, delegația a fost formată din următorii membri: Leopoldo López Gil (PPE, Spania), Dietmar Köster (S&D, Germania), Thijs Reuten (S&D, Olanda), Klemen Grošelj (Renew Europe, Slovenia), Viola Von Cramon-Taubadel (Verzi/ALE, Germania).

Deputații au subliniat că statutul de țară-candidat este o oportunitate și o obligație pentru ca reprezentanții aleși ai BiH să îndeplinească așteptările cetățenilor săi. 

Ei au subliniat ferm că drumul către un parteneriat mai strâns cu UE necesită ca Bosnia și Herțegovina să facă progrese tangibile în ceea ce privește cele 14 priorități cheie enumerate în Avizul Comisiei și să crească în continuare alinierea la măsurile restrictive ale UE împotriva Rusiei și să pună în aplicare eficient aceste convenții și sancțiuni. Membrii au condamnat retorica inflamatorie și secesionistă care contribuie şi mai mult la vulnerabilizarea ţării.

Membrii au constatat că forțele armate ale BiH sunt bine pregătite și profesioniste, dar angajamentul lor față de BiH trebuie să fie susținut de un buget care să reflecte nevoile unei armate moderne în ceea ce privește salariul și dotările.

Vestea înființării unui grup de infanterie ușoară ce va reuni batalioane multietnice a fost primită extrem de pozitiv de delegația SEDE. Acesta ar putea deveni un model pentru realizarea unei forțe armate multietnice funcționale în BiH.

Membrii au primit feedback pozitiv din partea autorităților BiH cu privire la rolul important al EUFOR Althea în asigurarea unui mediu sigur pentru cetățenii din acest stat. Deputații au concluzionat că EUFOR Althea ar putea fi și mai eficientă în implementarea mandatului său dacă ar fi sporite atât dimensiunea contingentului cât și dotarea materială, cu capacități suplimentare foarte necesare pentru a asigura protecția cetățenilor din întreaga ţară. Deputații europeni și-au exprimat, pe această cale, și recunoștința pentru bărbații și femeile care servesc pe teren în numele Uniunii Europene.

În contextul geopolitic actual și prin continua creștere a interferențelor externe maligne,în special din partea Rusiei, precum și a Chinei, este necesară o atenție sporită în monitorizarea și abordarea amenințărilor hibride, inclusiv dezinformarea și securitatea cibernetică.

Președintele delegației Gheorghe-Vlad Nistor, a declarat următoarele: „Vizita noastră a permis membrilor Parlamentului European să evalueze gradul fragil de securitate existent într-o ţară care are în vedere aderarea la UE şi care a fost, de asemenea, afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În urma acordării statutului de țară-candidat, aleșii BiH trebuie să-și asume pe deplin responsabilitatea pentru implementarea reformelor necesare procesului de aderare. Statele membre ar trebui își intensifică sprijinul pentru EUFOR Althea, asigurându-se ca această forță să continue contribuția sa esențială la realizarea unui mediu sigur pentru cetățenii din întreaga BiH.”

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img