spot_img
20.4 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Cristian Bușoi: Am fost foarte mândru să vadă că proiectul de...

Europarlamentarul Cristian Bușoi: Am fost foarte mândru să vadă că proiectul de construire a noului Institut al Inimii din Târgu Mureș este primul ca valoare şi punctaj între cele finanţate prin PNRR

-

Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi a declarat joi, la Târgu Mureş, că a fost foarte mândru să vadă că proiectul de construire a noului Institut al Inimii din acest oraş este primul ca valoare şi punctaj între cele finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în domeniul medical şi că aceasta este dovada că finanţarea cu bani europeni a proiectelor în sănătate urmează performanţa.

„Am fost foarte mândru să văd că proiectul a fost numărul unu ca valoare şi ca punctaj şi acesta este în mod evident un semn că ceea ce a fost gândit ca şi proiect de finanţare cu bani europeni a proiectelor în sănătate urmează performanţa, urmează valoarea şi arată încă o dată că în Târgu Mureş, la modul general, şi în zona de medicină, mai ales chirurgie cardiovasculară, în mod special, valoarea este recunoscută, apreciată. Şi munca făcută până acum de echipa coordonată de domnul profesor Horaţiu Suciu îşi găseşte o primă răsplată, aceea de a fi finanţat un proiect în care să se construiască o casă nouă, un loc în care pacienţii, pentru că ei sunt cei mai importanţi, să găsească cele mai bune condiţii pentru a fi operaţi, trataţi şi pentru a avea şansa la sănătate şi la viaţă în cele mai multe cazuri, pentru că vorbim de cazuri la limită, copiii care sunt salvaţi şi cărora li se oferă o nouă şansă”, a declarat Cristian Buşoi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Mureş.

- Advertisement -

El a spus că în sistemul medical din România se vor investi datorită fondurilor europene aproape 8 miliarde de euro în următorii ani, din care peste 5 miliarde de euro prin Programul Operaţional Sănătate.

„Evident că vorbesc şi de componenta de cofinanţare din bugetul naţional şi includ aici şi cele 2 miliarde de euro împrumut de la BEI pentru acea axă din Programul Operaţional Sănătate care va finanţa proiecte de construcţie şi dotare de unităţi sanitare cu paturi de spitale şi peste 2 miliarde de euro în PNRR. Deja, evident, acest proiect chirurgie cardiovasculară este proiectul fanion cel mai important, cel mai relevant şi care va schimba cu adevărat lucrurile în bine în acest domeniu”, a evidenţiat europarlamentarul.

Buşoi a precizat că judeţul Mureş a mai câştigat şi o finanţare prin PNRR pentru dotarea şi reabilitarea ambulatoriilor.

„Curând se va afişa, se va da rezultatul şi pentru evaluarea în ceea ce priveşte combaterea infecţiilor nosocomiale şi, extrem de important, cel mai probabil la sfârşitul lunii martie, tot pe finanţare PNRR se va deschide un apel de proiecte pentru digitalizarea spitalelor. Şi aici, în mod evident, lansez un semnal public, un îndemn, o provocare, ca şi spitalele din judeţul Mureş să folosească această oportunitate pentru că pentru a face mai uşor actul medical, pentru a face mai uşoară coordonarea, pentru a integra mai bine partea de analize, imagistică laborator cu celelalte acte medicale din spital, pentru a uşura munca medicilor, inclusiv foile de observaţii digitale, chiar dacă în final ele trebuie printate şi semnate, pentru că încă legea cere o semnătură fizică pe foaia de observaţie, call center digital pentru aparţinători, pentru ca să fie în permanent în permanent conectaţi cu ceea ce se întâmplă cu cei dragi care se află sub supraveghere, sub tratament medical. Toate aceste operaţiuni îşi pot găsi o rezolvare cu sprijinul banilor europeni, prin apelul de digitalizare a spitalelor care se va deschide în perioada următoare”, a subliniat Cristian Buşoi.

Europarlamentarul PNL a mai arătat că pe Programul Operaţional Sănătate vor fi lansate în curând ghidurile de depunere de proiecte.

„Deja, programul, ştiţi bine, a fost aprobat de Comisia Europeană la sfârşitul anului trecut. Sunt oportunităţi de dotare a unor secţii din spitalele din Târgu Mureş, sunt oportunităţi în cercetarea medicală, sunt oportunităţi pentru medicii de familie şi pentru ambulatorii. De asemenea, există programe de screening la care, sunt convins, şi medici şi instituţii din judeţul Mureş, din municipiul Târgu Mureş, vor participa, vor găsi o oportunitate de finanţare pentru proiectele domniilor lor”, a mai menţionat Cristian Buşoi. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img