spot_img
27.8 C
București
vineri, mai 27, 2022
AcasăAnalizeDezastru în muzee: Facturi enorme. La Peleș operele de artă ar putea...

Dezastru în muzee: Facturi enorme. La Peleș operele de artă ar putea să se deterioreze

-

Unele instituții au primit deja facturi foarte mari. La Castelul Peleș din Sinaia, cea de gaze este uriașă – peste 86 de mii de lei. Aici nu se poate face economie la caldură, pentru că operele de artă ar putea să se deterioreze, transmite Profit.ro.

„Raportată la aceiași perioadă a anului trecut facura este cu 80 la sută mai mare”, spune Valentin Răileanu, șef serviciu tehnic Muzeul Național Peleș Muzeului Ecoturistic

Delta Dunării se află printre cele 12 instituții de cultură din județul Tulcea care au decis, preventiv, să reducă orice consum de energie, de frica viitoarelor facturi. Temperatura în bibliotecă a fost la un moment dat 16 grade. Drept urmare, programul de vizitare a muzeului a fost redus la doar trei zile pe săptămână, de vineri – până duminică. Dar și atunci, muzeul este deschis doar dacă vin grupuri mari de turiști.

„Cei care nu pot lucra la temperaturile astea i-am rugat să își ia concediu sau să lucreze la domiciliu”, explică Sorin Ailincăi, managerul Institutului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării. Iarna trecută, muzeul a plătit, în medie, 50.000 de lei pe lună, pentru gaz și electricitate. După calculele reprezentanților instituției, acum, facturile ar urma să fie de 7 ori mai mari. Situația este asemănătoare și la acvariul din Tulcea. Acolo, conducerea a hotărât să oprească încălzirea in birouri și să scoată o parte din becuri din funcțiune. Apa din acvarii are temperatura minimă necesară supraviețuirii peștilor. La Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci angajații și-au luat un pulover în plus. Daniel Dojan, directorul Muzeului de Istorie “Teodor Cincu”, Tecuci: „De la 21 de grade la 18 grade, am redus temperatura din centrală.”

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...