spot_img
10.8 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăAnalizeDezastru în muzee: Facturi enorme. La Peleș operele de artă ar putea...

Dezastru în muzee: Facturi enorme. La Peleș operele de artă ar putea să se deterioreze

-

Unele instituții au primit deja facturi foarte mari. La Castelul Peleș din Sinaia, cea de gaze este uriașă – peste 86 de mii de lei. Aici nu se poate face economie la caldură, pentru că operele de artă ar putea să se deterioreze, transmite Profit.ro.

„Raportată la aceiași perioadă a anului trecut facura este cu 80 la sută mai mare”, spune Valentin Răileanu, șef serviciu tehnic Muzeul Național Peleș Muzeului Ecoturistic

- Advertisement -

Delta Dunării se află printre cele 12 instituții de cultură din județul Tulcea care au decis, preventiv, să reducă orice consum de energie, de frica viitoarelor facturi. Temperatura în bibliotecă a fost la un moment dat 16 grade. Drept urmare, programul de vizitare a muzeului a fost redus la doar trei zile pe săptămână, de vineri – până duminică. Dar și atunci, muzeul este deschis doar dacă vin grupuri mari de turiști.

„Cei care nu pot lucra la temperaturile astea i-am rugat să își ia concediu sau să lucreze la domiciliu”, explică Sorin Ailincăi, managerul Institutului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării. Iarna trecută, muzeul a plătit, în medie, 50.000 de lei pe lună, pentru gaz și electricitate. După calculele reprezentanților instituției, acum, facturile ar urma să fie de 7 ori mai mari. Situația este asemănătoare și la acvariul din Tulcea. Acolo, conducerea a hotărât să oprească încălzirea in birouri și să scoată o parte din becuri din funcțiune. Apa din acvarii are temperatura minimă necesară supraviețuirii peștilor. La Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci angajații și-au luat un pulover în plus. Daniel Dojan, directorul Muzeului de Istorie “Teodor Cincu”, Tecuci: „De la 21 de grade la 18 grade, am redus temperatura din centrală.”

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img