spot_img
18 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăAnalizeZiua de aur a UDMR

Ziua de aur a UDMR

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Cele 24 de ore scurse de ieri pînă azi se îndreaptă spre titlul de cea mai frumoasă zi din viața UDMR. La negocierile post-alegeri partidul a obținut ministerul banilor, adică cel al Dezvoltării regionale, și viitorul minister vedetă al statelor europene, cel al Mediului, în contextul Green Deal, fenomenul care amenință să redeseneze lumea. La Bruxelles a explodat ieri vestea adoptării prin vot a celebrei Minority Safepack, inițiată de maghiarii din Ungaria și România, iar Budapesta anunță azi că mai e un pic și se pune pe tapetul P.E. o altă manevră cu bătaie lungă, Iniţiativa cetăţenească pentru regiunile naționale, promovată de Consiliul Național Secuiesc.

Minority Safepack a trecut ieri prin Parlamentul European cu abținerea PSD și voturi de la USRPLUS, UDMR și PNL, în timp ce Traian Băsescu, Chris Terheș, Eugen Tomac și Marian Jean Marinescu s-au împotrivit.

Ce este Minority Safepack?

Iniţiativa Civică Europeană „Minority SafePack” a fost opera UDMR și a fost înregistrată în iulie 2013 de către membrii unui comitet de iniţiativă format din mai mulți lideri europeni, cu Kelemen Hunor în frunte.
Prin ea, reprezentanţi ai 96 de minorităţi din Europa solicitau aprobarea de către UE a unor reglementări ”mai clare” privind problematica minorităţilor.

Liderul udemerist Borbely Laszlo explica atunci că cele şase tematici din „Minority SafePack” sunt: „Limbile regionale sau minoritare, educaţie, cultură şi diversitate culturală”, „Politica de dezvoltare regională”, „Participarea şi implicarea societăţii civile”, „Egalitate şi anti-discriminare”, „Media audio-vizuală şi conţinutul digital” şi „Sprijin pentru comunităţile minorităţilor naţionale”.”Sunt şase domenii în care cerem ca UE să aibă reglementări mai clare, regulamente. (…) Dacă UE poate să aibă un regulament pentru cultura castravetelui sau putem noi să avem sau nu mici cu bicarbonat de sodiu, atunci eu cred că poate să reglementeze şi problema minorităţilor din Europa”, mai spunea el.
Ulterior, Comisia Europeană a respins iniţiativa, spre nemulțumirea UDMR, care a considerat că este o decizie politică şi a anunțat că ar putea propune contestarea acesteia la Curtea Europeană de Justiţie.

Maghiarii au mers la Curte cu jalba în proțap, moment în care în România s-a declanșat scandal de proporții, după ce MAE a decis să intervină în proces, împotriva inițiativei. Ne reamintim că UDMR a mers cu amenințările pînă la retragerea de la guvernare, în 2014, din cauza respectivei intervenții.
Victor Ponta a rezistat eroic, ca premier, asaltului UDMR, apoi a venit rîndul să reziste premierului Sorin Grindeanu, acuzat de maghiari că ar fi fost cel care a semnat memorandumul prin care MAE a cerut atacarea în instanţă a Minority SafePack.
În aprilie 2018, venea vestea că formaţiunile politice ale minorităţilor din Europa au strâns peste 1,2 milioane de semnături din 13 state pentru Minority SafePack.
În noiembrie anul trecut, Kelemen Hunor saluta alegerea lui Donald Tusk în funcția de președinte al PPE cu următoarele cuvinte:”Am toată încrederea că va susține inițiativa cetățenească Minority SafePack”.
O inițiativă puternic contestată de mulți pe bună dreptate, pentru că ar urma să impună chestiuni neprevăzute în tratatul european.

Ieri, UDMR și-a văzut visul cu ochii și inițiativa a trecut în P.E.

Să spunem pe șleau: mascată în cuvinte precum grija față de minorități etc, temerea este că această inițiativă deschide drum, de fapt, autonomiilor regionale pe criterii etnice, adică un Ținut Secuiesc autonom la noi șamd.

Eugen Tomac: ”Un precedent extrem de periculos, deschide drum separatismului în Europa”

Europarlamentul PMP Eugen Tomac a declarat explicit aseară, la B1TV, că inițiativa maghiară deschide un precedent periculos: „Lucrurile sunt mult mai subtile. I se cere Comisiei să legifereze pe un domeniu unde nu are competență, iar dacă azi Comisia va fi reticentă, poate următoarea Comisie nu va fi la fel de reticentă. Iar acest precedent e extrem de periculos pentru că deschide o portiță extrem de subtilă pentru separatism în Europa. Eu cred că orice om care știe ce înseamnă și ce consecințe poate produce orice mișcare care încurajează separatismul trebui să voteze împotriva acestei inițiative”.

Nicolai: ”Mi-e rușine pentru europarlamentarii români care au votat Inițiativa”

Fostul europarlamentar ALDE, Norica Nicolai, a scris și ea în această seară pe Facebook:

”Am fost în P.E. și m-am opus inițiativelor care aduceau atingere intereselor țării mele. Azi, Minority Safepack, inițiativa UDMR care dă posibilitatea autonomiei pe criterii etnice, a fost votată și de cei care reprezintă România. Respect pentru cei 3 europarlamentari români și rușine celor care au votat ”pentru”. Îmi e rușine pentru ei și pentru cei care s-au abținut. V-a lipsit curajul de a spune ”NU”, stimați deputați, așteptați ca viitorul guvern să o pună în practică. Înțeleg de ce Parlamentul de la București nu a luat atitudine: pentru că nu v-a păsat decât de voi. Mă bucur că sunt departe de oameni care nu mai au nimic sfânt” a scris, extrem de dur, fostul europarlamentar.

Asta nu e nimic, însă: încurajați de parcursul de succes al Minoritiy Safepack, maghiarii din Consiliul Național Secuiesc au pus pe roate anul trecut o altă inițiativă cetățenească, privind regiunile naţionale, adică una încă mai directă în abordare, iar azi, postul public de ştiri M1 din Ungaria a anunțat marea veste. Aceea că mai sunt necesare semnături decît din două țări, Suedia și Letonia, iar negocierile pentru obținerea lor sunt avansate.

Răstimp, la București, se găsesc căi pentru ca UDMR, inițiatorii Minority Safepack, să aibă la îndemînă și resursele financiare pentru transpunerea în fapte a planurilor lor: prin alocarea, la negocieri, a bănosului minister al Dezvoltării Regionale.

Cît despre adoptarea, ieri, în P.E. a inițiativei, mucles total la nivelul liderilor politici de la București.
Sunt treburi mai importante de rezolvat, cum ar fi plasarea filosofului Dancă la Finanțe, păstrarea lui Anisie la Educație și găsirea unui loc pentru Turcan, pe oriunde.

În aprilie, președintele Klaus Iohannis tuna și fulgera după ce o lege privind autonomia Har-Cov trecuse tacit prin Parlament:

„Este incredibil ce se întâmplă în Parlament! PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înţelegeri se fac în Parlamentul României”.

Acum președintele are, și el, probleme mai stringente: plantarea de copăcei în cel mai potrivit moment, adică la jumătatea lui decembrie.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img