spot_img
18 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăAnalizeUngaria nu vrea să renunțe la impozitul de 9% pe profit. Viktor...

Ungaria nu vrea să renunțe la impozitul de 9% pe profit. Viktor Orban respinge profitul minim global de 15% cerut de G7

-

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri că propunerea vizând un impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global este una „absurdă” şi a adăugat că guvernul său va fi nevoit să adopte planuri de rezervă dacă iniţiativa va fi adoptată, transmite Reuters conform Agerpres.

De mai mulţi ani, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) s-a ocupat de coordonarea negocierilor în rândul a aproximativ 140 de state pentru taxarea serviciilor digitale transfrontaliere şi combaterea erodării bazei fiscale. Un impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global este unul din instrumentele principale analizate de OECD.

- Advertisement -

Săptămâna trecută, miniştrii Finanţelor din Grupul ţărilor puternic industrializate (G7) au ajuns la un acord istoric cu privire la introducerea unui impozit minim global de 15% pe profitul companiilor, un acord care ar putea servi drept bază pentru un un acord valabil la nivel mondial.

Cu toate acestea, Viktor Orban spune că guvernul său se opune acestei iniţiative deoarece ea contravine eforturilor autorităţilor de la Budapesta de a atrage investiţii străine prin intermediul taxelor reduse. Impozitul pe profitul companiilor de 9% practicat în Ungaria este unul din cele mai mici din Uniunea Europeană şi graţie acestuia Ungaria a reuşit să atragă o serie de mari investiţii în sectorul construcţiilor de automobile, investiţii care au stimulat creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, ceea ce i-a permis lui Viktor Orban să îşi creeze imaginea unui bun manager.

- Advertisement -

„Consider că este absurd ca orice organizaţie să îşi aroge dreptul de a spune ce taxe poate aplica Ungaria”, a spus miercuri Viktor Orban, care în 2022 ar urma să se confrunte cu cele mai strânse alegeri parlamentare după un şir de victorii categorice care a început în 2010. „În special având în vedere că noi nu suntem un paradis fiscal, deoarece impozitul mic pe profitul companiilor din Ungaria nu este destinat să atragă anumite companii care să îşi declare taxele aici”, a adăugat premierul ungar.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img