spot_img
5.7 C
București
marți, martie 19, 2024
AcasăBasarabiaUE, avertisment dur pentru Moldova

UE, avertisment dur pentru Moldova

-

O CORESPONDENȚĂ DIN CHIȘINĂU PENTRU DEUTSCHE WELLE DE VITALIE CĂLUGĂREANU:

UE a transmis încă un semnal dur Chișinăului, căruia îi cere tot mai insistent să reformeze justiția și să combată corupția. De data aceasta, șeful Delegației UE în Republica Moldova Pirkka Tapiola a avertizat că UE ar putea anula o tranșă din ajutorul „Suport pentru reformele din sectorul justiției”.

- Advertisement -
„Legea cu privire la Procuratură reprezintă un reper în matricea de politici cu privire la reforma justiției. Este un indicator dacă am avansat sau nu. Ultima tranșă din ajutorul privind reformarea justiției nu a fost plătită în totalitate (minus 2 milioane de euro), pentru că UE nu a fost satisfăcută de acțiunile privind lupta cu corupția și de neadoptarea Legii cu privire la Procuratură”, a menționat Pirkka Tapiola. Potrivti lui, această lege, care așa și nu a fost votată încă, face parte din evaluarea pentru plata următoare, iar dacă nu va fi votată – „banii ar putea să nu mai vină în Moldova. Deci, există pericolul, de exemplu, să anulăm întreaga tranşă”.

„Sunt banii contribuabililor europeni”

„Atunci când, împreună cu factorii de decizie a Uniunii Europene, decidem în vederea alocării unei noi tranşe pentru Republica Moldova, îmi aduc aminte foarte bine de unde vin banii. Aceşti bani vin de la mamele singure, cu venituri mici care achită impozite, aceşti bani vin de la oamenii simpli. Nu sunt bani căzuţi din cer, sunt bani pe care cetăţenii europeni îi achită ca să ajute o altă ţară, ca să sprijine Uniunea Europeană în eforturile sale de a promova securitatea şi prosperitatea statelor din vecinătatea sa. Şi atunci mă întreb: acţiunile pe care le întreprind, combinate cu deciziile pe care le adoptăm în utilizarea acestor fonduri, corespund oare aşteptărilor şi-i asigură oare pe contribuabilii europeni, care îşi dau acordul benevol pentru sprijinul oferit altei ţări, sunt aceşti bani cheltuiţi responsabil?”,– s-a întrebat retoric Pirkka Tapiola.

- Advertisement -

Diplomatul european a reclamat lipsa voinței politice de a schimba lucrurile în domeniul justiției din Moldova: „Am decis să tăiem din tranşa a doua pentru reforma justiţiei din două motive: În primul rând din cauza lipsei de voinţă politică în reformarea Procuraturii şi din cauza luptei anemice împotriva corupţiei. Am transmis, în acest fel, un semnal de nemulţumire. Întrebarea fundamentală însă nu este dacă noi suntem mulţumiţi. Întrebarea de bază este dacă populaţia acestei ţări este mulţumită”, a menționat Pirkka Tapiola. „Mă bucur că proiectul de lege privind reformarea Procuraturii se află acum pe masa Comisiei de la Veneţia. Până la sfârşitul acestei luni vom cunoaşte opinia Comisiei de la Veneţia despre acest proiect de lege. Sper că după ce Parlamentul va face cunoştinţă cu avizul Comisiei, să întreprindă paşi concreţi în ajustarea proiectului de lege, având ca bază recomandările experţilor de la Veneţia şi să adopte de urgenţă noua lege cu privire la Procuratură”, a spus Tapiola.

El le-a reamintit guvernanților de la Chișinău că „parcurs european” înseamnă în primul rând standarde de viaţă mai ridicate, un alt nivel al justiţiei şi noi norme după care funcţionează şi interacţionează societatea. „Dacă problemele cauzate de corupţie, de justiţia imperfectă nu vor fi soluţionate, atunci va fi foarte dificil pentru investitorii europeni să spună: – Iată Republica Moldova, o ţară în care ne-am putea extinde afacerile, o ţară cu acces la piaţa europeană, o ţară cu reguli clare, bazate pe standardele comunităţii Uniunii Europene, standarde care sunt garantate de Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb cu UE. Este riscul ca astfel de raţionamente să nu existe. Dar Republica Moldova are nevoie de noi investitori, de îmbunătăţirea standardelor de calitate, care evident vor aduce şi mai multe oportunităţi de export”, a spus șeful Delegației UE la Chișinău.

Nicolae Timofti amenință: „O să ajungem la toți!”

Vineri, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut un discurs dur, în care a spus: „Gata, s-a terminat cu interesele de breaslă!”. Potrivit lui, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să modifice mecanismul de selectare și promovare a judecătorilor, astfel încât cei cu probleme de integritate să nu mai facă justiție în Republica Moldova, iar în sistem să ajungă doar „persoane care au în primul rând simțul omeniei”.

Șeful statului a criticat dur activitatea Colegiului Disciplinar și Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Acest structuri, în opinia lui Timofti, ar „trebuie să arate rezultate, făcând abstracție de interesele corporative și de breaslă”. Președintele le-a transmis un semnal de alarmă tuturor judecătorilor care au emis în ultimii ani decizii prin care au fost acaparate proprietăți publice: „Unii judecători, știind că nu au dreptul să repartizeze loturi de pământ în locul Primăriei, au emis astfel de decizii. Avem zeci, poate chiar sute de cazuri în care proprietăți publice sunt înstrăinate abuziv, încălcându-se dreptul la proprietate. Am ridicat acum atâtea cauze. Se lucrează… O să ajungem la toți!”, a amenințat președintele Timofti.

Ministrul Justiției denunță imixtiunea politicului

Noul ministru al Justiției, Vladimir Grosu, recunoaște că sistemul judecătoresc din Republica Moldova este influențat politic. Mai mult, prin fraza: „Implicarea politicienilor în numirea șefilor din fruntea instituțiilor din sistem știrbește din încredere”, Grosu a confirmat gravitatea imixtiunii politice în numirea procurorului general: „Prin noua lege cu privire la Procuratură, care se află la Comisia de la Veneția, vrem să schimbăm modul de numire a procurorului general. Numirea unor figuri atât de importante din domeniul justiției nu trebuie lăsată doar la discreția politicienilor”, a declarat Grosu.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img