Home Dezvaluiri SRIGATE/DOCUMENT EXPLOZIV: Cum au fost încolonați șefii de parchete și de instanțe...

SRIGATE/DOCUMENT EXPLOZIV: Cum au fost încolonați șefii de parchete și de instanțe de către SRI/ UPDATE: Cristi Dănileț din CSM CONFIRMĂ documentul

0

Academia SRI a solicitat CSM în 2015 sa identifice un “grup tinta” de 1.000 de magistrati care sa fie formati si evaluati de cadrele SRI. Din “grupul tinta” de magistrati identificat de Academia SRI, 500 erau procurori sefi si presedinti de instante, indica un document intrat în posesia FLUX 24.

UPDATE: Cristi Danilet, membru CSM, confirma pe facebook autencitatea documentului:

Mâine veţi auzi o ştire – considera „bombă” – chipurile despre 1000 de magistraţi racolaţi de SRI şi de cineva care deţine un document doveditor. Subiectul vinde, ne aşteptăm la multe clickuri, dar…iată cum stau lucrurile:
– documentul a fost în CSM, e o banală notă internă în care se descrie o cerere şi o posibilă rezolvare a ei;

In Romania functioneaza aproape 8000 de magistrati: 4900 judecatori si 2700 de procurori.

In document se vorbeste de evaluarea magistratilor cu toate ca “evaluarea” unui magistrat de catre un lucrator SRI e o sfidare evidenta la adresa independentei justitiei.

Solicitarea a fost trimisa CSM-ului sub pretextul programul „START- O viata de calitate in siguranta”, care se desfasoara de catre „Departamentul pentru egalitate de sanse intre femei si barbati” in parteneriat cu Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul” a SRI-ului.

sri3
Solicitarea a fost semnata de secretarul de stat Ioana Liana Cazacu, din partea Departamentului in cauza, si de Conf. Univ. Dr. Niculae Iancu, rectorul Academiei SRI.

In cererea trimisa CSM-ului se afirma ca „Academia Nationala de Informatii «Mihai Viteazul» a dezvoltat un nou program de instruire si formare profesionala in ocupatia de «expert in egalitate de sanse»” creat cu scopul sa “formeze un numar de 1000 de persoane din grupul tinta”.

Acelasi document afirma ca „grupul tinta este alcatuit din 500 de persoane care detin functii de conducere in cadrul institutiilor din care fac parte (manageri ai parchetelor si instantelor judecatoresti) si 500 de persoane care lucreaza in cadrul parchetelor si instantelor judecatoresti si sunt implicate in sprijinirea victimelor violentei domestice si a traficului de persoane”.

„In spiritual bunelor relatii dintre institutiile noastre si a importantei deosebite pe care o are dobandirea de noi competente pentru specialistii dumneavoastra, va rugam domnule presedinte, sa desemnati persoanele care sa participle la programul de formare ce se va desfasura in perioada iunie-septembrie 2015, cu o distributie unitara la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei”, i-a cerut secretarul de stat Ioana Liana Cazacu si rectorul Academiei SRI presedintelui CSM, judecatorul Marius Tudose.


Dat fiind ca pana pe data de 6 iulie 2015 nu s-au inscris suficienti de multi magistrati la acest program, din documentul CSM reiesind ca s-au inscris doar 53 de judecatori si 147 de procurori, Ioana Liana Cazacu revine cu o solicitare CSM-ului in care ofera mai multe detalii despre program.

Cazacu descrie programul de formare respectiv, care se va termina cu „evaluarea fiecarui cursant de o comisie formata din reprezentantii Autoritatii Nationale de Certificare si ai Academiei Nationale de Informatii„.

Povestea suna cam asa: Academia SRI creaza un program de formare pentru 1.000 de magistrati, dintre care 500 procurori sefi si presedinti de instante, la sfarsitul caruia fiecare cursant va fi „evaluat” de o comisie formata de ofiteri SRI.

Programul a fost demarat anul trecut in contextual in care scandalul despre „campul tactic” era in toi.  Cu toate acestea, CSM-ul nu a avut nici o problema ca 1.000 de magistrate vor fi formati si „evaluati” de ofiteri SRI.

In viziunea CSM, „Academia Nationala de Informatii este o institutie militara de invatamant superior cu sediul in Bucuresti, aflata in subordinea Serviciului Roman de Informatii”, prin urmare „participarea magistratilor la programe de formare profesionala continua” la Academia SRI „este permisa de dispozitiile legale si regulamente”.

Totusi, CSM si-a declinat competenta de a vota in plen aceasta propunere deoarece nu este inclusa in atributiile sale, cererea fiind in schimb trimisa de catre procurorul Constantin Micu, director adjunct, Comisiei nr. 2 pentru analiza si dispunere.

In solicitarea trimisa Comisiei nr. 2 din cadrul CSM, procurorul Micu solicita comisiei sa aprecieze „daca se impune transmiterea unor circulare catre instante si parchete pentru ca judecatorii si procurorii care si-au manifestat intentia de a participa la acest curs, sa faca demersuri directe pentru participarea la acest program” derulat in parteneriat cu Academia SRI.

Acest document ar trebui sa risipeasca orice dubiu in legatura cu interesul pe care SRI il are in controlarea magistrarilor. De asemenea, prin avizarea pozitiva a unui asemenea program, CSM a aratat din nou ca nu isi ia in serios rolul de garant al independentei justitiei.


Ad

Exit mobile version