spot_img
19.7 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăAnalizeSpania, veto la summitul UE de la Sofia cu Kosovo. ROMÂNIA CE...

Spania, veto la summitul UE de la Sofia cu Kosovo. ROMÂNIA CE VA FACE?

-

Premierul spaniol Mariano Rajoy recurge la veto în privinţa proiectului de declaraţie de la summitul UE – Balcanii de Vest, programat la Sofia, pe data de 17 mai. Anunţul a fost făcut, luni, de către ziarul madrilen „El País”, care citează surse diplomatice. Potrivit acestora, Rajoy nu va semna un asemenea document pentru că nu doreşte ca numele său să stea alături de cel al vreunui reprezentant al Kosovo. Motivul este legat de faptul că Spania se numără printre cele cinci ţări membre UE care nu au recunocut independenţa acestui stat balcanic, potrivit rador, care citeaza Mediapool.  

- Reclama -

De aceea, premierul spaniol intenţionează să părăsească forumul înaintea sosirii liderilor celor şase state din Balcanii de Vest care sunt candidate pentru aderarea la UE.

„Noi avem o problemă serioasă. Unii vorbesc despre extinderea (UE) cu state care nu sunt recunoscute, inclusiv de Spania. Acest lucru a provocat o anumită îngrijorare la noi”, a spus Rajoy, citat de sursele ziarului spaniol.

Potrivit portalului Euractiv, care îşi are sediul la Bruxelles, premierul spaniol i-a transmis, la sfârşitul lunii martie, omologului său bulgar, Boiko Borisov, că sunt „probleme cu reuniunea la vârf de la Sofia”, şi a avertizat că nu va participa dacă şi Kosovo va lua parte la reuniune. Anterior, anul acesta, Spania s-a opus unor părţi din strategia de extindere a UE, pentru că plasează Kosovo în aceeaşi poziţie ca celelalte foste republici iugoslave şi cu Albania. Înainte de adoptarea strategiei, Spania a trimis UE o notă de respingere, blocând orice menţionare a Kosovo în contextul extinderii, dar şi folosirea termenului WB6 – Western Balkans 6 (Balcanii de Vest 6)”, având în vedere că el se referă şi la Kosovo.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img