Trump vrea ca țările arabe să majoreze „enorm” contribuţiile lor financiare la eforturile occidentalilor pentru a contracara influenţa Iranului în Orientul Mijlociu

0
317

Preşedintele american, Donald Trump, a îndemnat marţi ţările arabe să majoreze „enorm” contribuţiile lor financiare la eforturile occidentalilor pentru a contracara influenţa Iranului în Orientul Mijlociu, cu scopul ca Teheranul să nu profite de victoriile împotriva grupării Stat Islamic (SI), relatează AFP conform Agerpres.

„În momentul în care noi vânăm asasinii SI din Siria, este esenţial ca naţiunile responsabile din Orientul Mijlociu să majoreze propriile contribuţii pentru a împiedica Iranul să profite de succesul eforturilor noastre anti-SI”, a declarat Donald Trump în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Mai multe ţări arabe participă la coaliţia internaţională condusă de Statele Unite pentru a combate grupările jihadiste din Siria, în principal oferind sprijin logistic. Republica Islamică este la rândul său angajată în conflictul sirian alături de regimul Bashar Al-Assad.

„Există ţări foarte bogate în Orientul Mijlociu. Ele trebuie să vină cu contribuţii majore. Nu fac acest lucru atât cât ar trebui”, a adăugat preşedintele american. „Trebuie să-şi majoreze enorm efortul lor financiar, enorm, nu puţin”, a insistat el.

Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit, cele două puteri rivale din Orientul Mijlociu, sunt angajate de mai mulţi ani în conflicte prin aliaţi interpuşi, în Siria, Yemen, Irak sau Liban.