spot_img
13.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăDezvaluiriSfârșitul lui Sică: Anunțul lui Orban care ar putea schimba tot

Sfârșitul lui Sică: Anunțul lui Orban care ar putea schimba tot

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

O decizie oficială a PNL anunțată în această seară de către Ludovic Orban reprezintă, de fapt, informarea indirectă a românilor că, în curînd, vom avea un alt prim-ministru, ceea ce înseamnă adio anticipate.

Concret, Orban a anunțat că Biroul Executiv al PNL l-a votat ca șef de campanie pentru locale și parlamentare:

„Biroul Executiv al PNL m-a votat în calitate de șef de campanie la alegerile locale și parlamentare de anul acesta”, a afirmat premierul, la Parlament.
Liderul liberalilor a mai spus că „până săptămâna următoare urmează să pregătesc propunerea de echipă de campanie și propunerea de strategie pentru alegerile locale și parlamentare”.

Practic, spunem că acest lucru reprezintă anunțul semi-oficial al lui Ludovic Orban că vom avea în perioada imediat următoare un alt prim-ministru.

Pentru simplu motiv că nu există vreun caz în istorie în care primul-ministru în exercițiu al țării să fie șeful de campanie al partidului, și încă în două rînduri de alegeri diferite.
În 1996, reamintim, PNȚCD, PNL și restul partidelor din opoziția de dreapta l-au somat, efectiv, pe Viorel Hrebenciuc să demisioneze de la șefia secretariatului general al guvernului, afirmînd că e imposibilă exercitarea acestei funcții în stat în paralel cu cea de șef de campanie la PDSR.

„Este inadmisibilă desemnarea lui Hrebenciuc, în acelaşi timp şi secretar general al Guvernului, în această funcţie”, declara la acea vreme Radu Vasile, care adăuga că, prin prezenţa lui Hrebenciuc s-ar crea „un handicap” pentru partidele din Opoziţie, care ar trebui să facă faţă în campania electorală unui partid ce are în spate „o întreagă structură de stat”, iar PDSR, cu Hrebenciuc manager al campaniei electorale, ar avea la dispoziţie „întreaga logistică a Guvernului”.
Viorel Hrebenciuc s-a conformat și a demisionat de la șefia secretariatului general al guvernului, înaintea campaniei pentru parlamentare și prezidențiale.

În treacăt fie spus, în 2004, PNL și PD au amenințat cu suspendarea președintelui Ion Iliescu pe motiv că acesta juca un rol activ în campania electorală a PSD pentru locale:
„Deşi Legea fundamentală reglementează instituţia prezidenţială după principiul echidistanţei faţă de toate partidele politice, Iliescu şi-a asumat în modul cel mai evident rolul de şef de campanie al PSD”, se arăta într-un comunicat al Alianţei PNL-PD.

Liderii Alianţei PNL-PD îi cereau imperios preşedintelui Iliescu să îşi suspende vizitele electorale pe durata campaniei electorale şi să se abţină de la orice fel de declaraţii de susţinere a candidaţilor PSD.
„Dorim să îi atragem atenţia şefului statului că demersurile sale creează premisele pentru declanşarea procedurii de suspendare din funcţie şi că nu vom ezita să recurgem la această modalitate constituţională de sancţiune”, se mai arăta în comunicatul semnat de Călin Popescu Tăriceanu.

În mai 2007, democrații avertizau, prin Radu Berceanu, că desemnarea lui Ludovic Orban de către conducerea PNL drept şeful campaniei pentru referendumul de demitere a preşedintelui Traian este una neprincipială, în condițiile în care acesta fusese numit cu puțin înainte ministru al Transporturilor și ar fi urmat să-și neglijeze obligațiile față de cetățeni.

„La prima vedere, acest gest părea doar surprinzător: în doi ani şi jumătate, la Primaria Capitalei, Ludovic Orban nu a pronunţat vreodată o propoziţie despre obligaţia pe care o avea ca viceprimar. Şi atunci de ce a fost preferat ca ministru al Transporturilor? Am crezut că tot datorită preocupărilor sale obsesive în a căuta fără oboseală ceva compromiţător la adresa preşedintelui Băsescu, fost ministru al Transporturilor. Acum apare însă limpede că Ludovic Orban este soluţia corectă pentru interesele conducerii PNL. Nu şi pentru interesul transporturilor din România sau al beneficiarilor acestora: cetăţenii” acuza Berceanu.

În 2009, democratul Vasile Blaga, ministru administrației și al internelor, a refuzat postul de șef al campaniei prezidențiale a lui Băsescu pentru a nu lăsa loc unor suspiciuni privind amestecul celor două calități, menționînd că românii ”trebuie să îşi recâştige încrederea în minister.”

Vedem, dar, cum reprezentanții dreptei de la noi au sancționat mereu extrem de tăios împletirea activităților din guvern cu cele de campanie, chiar și cînd a fost vorba de poziții mai modeste în structura guvernului.
Niciodată, însă, nu s-a pus problema ca însuși prim-ministrul țării să fie desemnat șef pentru două campanii electorale, care pot fi simultane sau despărțite de jumătate de an.
În primul caz, al anticipatelor, ar însemna că Ludovic Orban, un premier interimar care și așa s-ar confrunta cu severe probleme de guvernare din cauza limitărilor constituționale, lasă baltă complet România de dragul intereselor electorale ale partidului său. Și ale sale, personale, în cazul în care va candida la parlament.
În cel de al doilea, ar însemna, mai grav, că perioada în care el sacrifică guvernarea se dublează.
În concluzie, cum e imposibil de imaginat că România va deveni prima țară în care prim-ministrul e și șef de campanie, e limpede că Ludovic Orban a anunțat de fapt, în această seară, că vom avea curînd un alt premier, ceea ce îi va permite răgazul de a se ocupa onest de campaniile PNL.
Bonus, pe un raționament similar, rezultă că Orban nu va fi nici candidatul PNL la primăria generală, pentru că e imposibil să te implici activ în propria campanie și să o mai coordonezi și pe a tuturor celorlalți candidați ai partidului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img