spot_img
20 C
București
luni, mai 27, 2024
AcasăActualitatePreședintele CJ Harghita, nemulțumit după ce Parchetul din Miercurea Ciuc a clasat...

Președintele CJ Harghita, nemulțumit după ce Parchetul din Miercurea Ciuc a clasat dosarul iniţiat după amplasarea a 150 de cruci in cimitirul din Valea Uzului

-

Parchetul din Miercurea Ciuc a clasat fără începerea urmării penale dosarul iniţiat din cauza amplasării fără autorizaţie a 150 de cruci din lemn în cimitirul militar din Valea Uzului, anul trecut, de către organizaţia naţionalistă Calea Neamului, a anunţat portalul de ştiri Maszol.ro, prezentând postarea publicată de către Mihai Tîrnoveanu, şeful organizaţiei, pe pagina sa de Facebook transmite agenția maghiară de știri MTI.

Tîrnoveanu a amintit că în urma plângerilor preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, a Primăriei din Sânmartin şi a Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), împotriva sa au fost făcute mai multe plângeri, iar parchetul a comasat dosarele.

- Advertisement -

Acuzaţiile au fost următoarele: instigare publică, incitare la ură, violenţă şi discriminare, instigare la distrugere, instigare la tulburare de posesie, profanare de morminte, executarea fără autorizaţie de construire a unor lucrări în cimitir.

Parchetul a constatat că fapta nu există în cazul primelor acuzaţii. În ceea ce priveşte ridicarea celor 150 de cruci din lemn, s-a constatat că deşi există posibilitatea ca acestea să fi fost „montate” fără autorizaţie, respectiva acţiune nu intră în sfera penală, deoarece cimitirul militar din Valea Uzului „nu se află în zona de protecţie a monumentelor istorice”, a scris portalul transilvănean, citând din postarea lui Tîrnoveanu.

- Advertisement -

Contactat de Maszol, Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a relatat că vor contesta decizia.

„Nu considerăm acceptabilă motivarea. Vom continua la Judecătoria Miercurea Ciuc”, a declarat Csaba Borboly.

Primarul din Sânmartin, Sándor Birtalan, care a depus de asemenea o plângere împotriva liderul organizaţiei naţionaliste, a făcut o declaraţie similară pentru portalul de ştiri Szekelyhon.ro. Edilul a relatat că au primit informarea de la parchet, iar potrivit acesteia, infracţiunile semnalate – incitare la ură, violenţă şi discriminare, instigare la distrugere, instigare la tulburare de posesie – nu au avut loc.

„Avem un acord cu Consiliul Judeţean Harghita: avocaţii lucrează pentru a putea ataca la judecătorie decizia parchetului”, a adăugat primarul, despre demersurile viitoare.

Crucile din lemn au fost montate în iulie anul trecut, în cimitirul militar de la Valea Uzului, de către susţinătorii organizaţiei Calea Neamului, după ce prima ocupare a cimitirului a fost considerată ilegală de către justiţia română, care a dispus şi îndepărtarea structurilor şi simbolurilor amplasate în cimitir.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img