Senatul american taie bugetul pentru Deveselu

0

Senatul Statelor Unite a eliminat din proiectul de buget al Pentagonului pe anul viitor articolul referitor la accelerarea instalării de noi capabilități la sistemul de apărare de la Deveselu, informează profit.ro.

Totul după ce, în iulie, Casa Albă s-a opus proiectului, motivând că eficiența acestor noi capabilități nu a fost încă dovedită și că nu sunt cunoscute potențialele consecințe neintenționate pe care acestea le-ar putea avea asupra populației din zonă.

Articolul respectiv stipula utilizarea de fonduri bugetare pentru cercetare, dezvoltare, testare și evaluare în anul fiscal 2018 (octombrie 2017 – septembrie 2018), în scopul continuării dezvoltării, achiziției și desfășurării de capabilități antiaeriene la bazele Aegis Ashore din România și Polonia.

Articolul a primit votul pozitiv al Camerei Reprezentanților, însă a fost eliminat din proiectul de buget de către Senat luna trecută, nemairegăsindu-se în ultima variantă a draftului de act normativ.

Senatul american a menținut, însă, în bugetul de apărare al SUA pe anul viitor alocarea de aproape 3 milioane de dolari destinată upgradării infrastructurii bazei aeriene românești 71 de la Câmpia Turzii, care dispune de avioane americane de tip F16 Fighting Falcon.