Procurorul DNA care l-a acuzat pe Dan Voiculescu, 6 plângeri explozive

0
231

Procurorul suspendat Emilian Eva este cercetat în mare secret de foştii săi colegi într-un dosar penal exploziv, în care au fost adunate cinci plângeri penale şi o sesizare din oficiu. Procurorii sunt obligaţi să dea o soluţie în următoarele şapte luni, conform unei decizii luate recent de Curtea Supremă. Ziarul de Iaşi a intrat în posesia unui document oficial în care sunt menţionate toate cele şase cauze penale ce îl vizează pe Eva. O surpriză o reprezintă dosarul deschis ca urmare a unei plângeri formulate de fostul senator Marin Burlea, care l-a acuzat pe Eva, dar şi un primar, de luare de mită. 

Potrivit unui document oficial obţinut de „Ziarul de Iaşi“, dosarul 18/P/2017 a fost format după reunirea a şase cauze penale distincte, toate vizându-l pe Emilian Eva. Cinci dintre acestea au fost deschise ca urmare a unor plângeri, în timp ce al şaselea, ca urmare a unei sesizări din oficiu.

Dosarul vizează multiple fapte de corupţie, dar şi presupuse divulgări de informaţii confidenţiale, în cadrul acestuia fiind începută urmărirea penală in rem, asupra două dintre fapte.

După arestarea preventivă din dosarul în care este judecat pentru exercitarea de acte incompatibile cu funcţia şi luare de mită, în iulie 2015, pe numele procurorului suspendat Emilian Eva s-au formulat încă cinci denunţuri sau plângeri penale, înregistrate la structura centrală a DNA. Cele cinci cauze au primit fiecare număr de dosar, un al şaselea număr fiind atribuit ca urmare a unei sesizări din oficiu a DNA.

Într-o încheiere a ICCJ, privind contestaţia la durata procesului depusă de unul dintre reclamanţii lui Eva, sunt descrise pe scurt toate cele şase dosare penale ce îl vizează pe procurorul suspendat, unele privind presupusele acuzaţii fiind surprinzătoare şi ascunse până acum opiniei publice.

Un prim dosar este 615/P/2015, deschis de DNA pe 13 iulie 2015, la trei zile după arestarea lui Emilian Eva. Cauza vizează o posibilă faptă de luare de mită, „posibil comisă în dosarul în care au fost cercetaţi Cihodaru Nicolai Bogdan, Pomârleanu Vasile Dumitru, Cihodaru Nicolai“, după cum se arată în încheierea citată.

E vorba de dosarul deschis în 2012 de Emilian Eva împotriva omului de afaceri Bogdan Cihodaru, deferit justiţiei şi soluţionat în primă instanţă cu condamnarea cu suspendare a omului de afaceri. În acest dosar, anchetatorii au audiat mai mulţi martori şi au solicitat documente de la Oficiul de Cadastru, presupusa mită fiind un teren.

La dosarul 615 a fost ataşată şi o plângere a fostului primar din Gorban, Ioan Leonte, în care Eva a fost acuzat de comiterea mai multor infracţiuni.

Dosarele 641678 din 2015, înregistrate tot în 2015 la DNA, vizează presupuse fapte de cercetare abuzivă, şantaj, ameninţare, abuz în serviciu şi influenţarea declaraţiilor, ce ar fi fost comise de Eva în timpul instrumentării a două dosare penale proprii. Reclamanţi sunt Emanuel Osoianu şi Corneliu Popa.

De asemenea, în dosarul 758/P/2015 se invoca posibila comitere a lui Emilian Eva a unei fapte de abuz în serviciu, privind deconspirarea în 2010 a unei acţiuni de flagrant. Ar fi vorba, ne-au precizat surse juridice, de o presupusă deconspirare a unui flagrant ce ar fi vizat la acel moment un politician important de la PDL, consilier judeţean pe atunci.

Un alt dosar penal, 1026/P/2015, a fost deschis ca urmare a unei plângeri cu acuzaţii similare, depusă de Ciprian Chirilă, angajat al Oficiului de Cadastru.

Un dosar de-a dreptul surprinzător, neştiut până în prezent în rândul opiniei publice, este 878/P/2015„privind sesizarea numiţilor Burlea Marin şi Burlea Georgeta, pentru posibila comitere de către Eva Emilian şi de Mihalache Mihai a infracţiunilor de luare de mită şi cumpărare de influenţă“, după cum se arată în documentul obţinut de ziar.

Toate plângerile menţionate au fost reunite de către structura centrală a DNA într-un singur dosar, ce a fost trimis şi înregistrat la structura teritorială anticorupţie din Iaşi pe 9 februarie.