spot_img
8.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăActualitateȘefa FMI: Un moment periculos al istoriei, dăunător pentru populația din Europa

Șefa FMI: Un moment periculos al istoriei, dăunător pentru populația din Europa

-

Riscul ca economia globalizată să se spargă în blocuri în conflict este în creștere, iar o astfel de dezvoltare a evenimentelor va fi dăunătoare pentru toată lumea, a declarat Kristalina Georgieva, director general al Fondului Monetar Internațional (FMI).

„După zeci de ani de integrare globală, există un risc tot mai mare ca lumea să se poată împărți în blocuri economice aflate în conflict. Acest scenariu va fi dăunător pentru toată lumea, inclusiv pentru populația din Europa”, a spus ea la un forum la Bruxelles.

- Advertisement -

Șeful FMI a descris situația actuală drept un „moment periculos al istoriei” și a adăugat că amenințarea unei scindări crește odată cu o perioadă de creștere economică globală sub „standardele istorice”.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a avertizat Uniunea Europeană (UE) în privinţa consecinţelor eşecului rezolvării problemelor economice structurale, transmite DPA.

- Advertisement -

„Nu ne putem permite să fim inactivi pentru cel mai sever scenariu nu s-a materializat”, a declarat şeful FMI, referindu-se la evitarea crizei energetice în blocul comunitar.

„Fără rezolvarea provocărilor pe termen lung – demografia, productivitatea, incluziunea – nu vom reuşi să majorăm veniturile şi să creăm oportunităţile pe care ni le doream”, a avertizat Georgieva, într-un mesaj video la un eveniment al Comisiei Europene.

Pentru majorarea productivităţii, guvernele din UE trebuie „să creeze un mediu favorabil” prin reducerea birocraţiei, o educaţie mai bună şi majorarea sumelor alocate cercetării. Companiile UE care se dezvoltă semnificativ trebuie si aibă un acces mai bun la capital, consideră oficialul FMI.

De asemenea, Georgieva a avertizat asupra „riscului în creştere ca lumea să se dividă în blocuri economice rivale” şi a cerut întărirea cooperării multilaterale.

„Cercetările noastre arată că pe termen lung fragmentarea comerţului ar putea costa până la 7% din PIB-ul global, echivalentul PIB-ului anual combinat al Germaniei şi Japoniei”, a avertizat şeful FMI, estimând un avans al economiei UE de 0,7% în 2023, faţă de un nivel de 3,7% în 2022. AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img