Preşedintele Klaus Iohannis şi-a cerut scuze comunităţilor evreieşti, după ce a declarat, joi la Bacău, că „cine ştie ce înţelegeri secrete face cu evreii” preşedintele PSD Liviu Dragnea, în cadrul vizitei din Israel.
Declarațiile președintelui neamț al României au picat prost mai ales datorită creșterii antisemitismului în Germania Federală.
În Berlin și în alte orașe germane au avut loc demonstrații împotriva antisemitismului. Un recent atac asupra unui israelian la Berlin a tras semnale de alarmă.
”Berlinul poartă kipa!” După ce, în plină zi la Berlin, un tânăr arab a atacat fizic pe stradă un tânăr israelian care purta kipa, comunitatea evreiască din capitala germaniei a chemat la un protest de solidaritate. ”Ajunge!”, spun evreii din Germania. La Berlin, Potsdam, Magdeburg și Köln, mii de oameni au ieșit miercuri seara pe străzi pentru a demonstra împotriva antisemitismului. Mulți au purtat kipa (acoperământul tradițional purtat de bărbații evrei). Inclusiv creștinii și unii musulmani prezenți la eveniment.
Pentru că în ultimul timp, au fost semnalate mai multe cazuri de agresiune verbală sau fizică asupra evreilor în Germania, comise de imigranți musulmani.
Președintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, a avertizat asupra pericolului minimalizării antisemitismului în Germania. Acesta este de părere că mulți evrei se tem să-și expună public religia. ”Părinții își sfătuiesc copiii să nu poarte kipaua în afara sinagogii sau să o ascundă sub o șapcă; le spun fiicelor să-și ascundă colierul cu steaua lui David sub pulover, atunci când călătoresc cu metroul; la aniversarea a 70 de ani de existență a statului Israel, renunță la purtarea unor tricouri cu steagul Israelului”, a declarat Schuster.
Pe internet și în presă apar din ce în ce mai des materiale care confirmă astfel de incidente: steag israelian ars la o demonstrație la Berlin, proprietar al unui restaurant evreiesc înjurat, copii evrei insultați în școli. Antisemitismul este o problemă reală în Germania. Țara se arată indignată, politicienii și societatea civilă căutând soluții pentru rezolvarea sau măcar diminuarea acestui fenomen, afirmă Deutsche Welle.