Cum oare va motiva Consiliul Superior al Magistraturii hotărârea nr. 1138 din 31.10.2017, prin care a apreciat că declaratiile publice ale colonelului Dumitru Dragomir, potrivit cărora ofiţerii SRI întocmeau unele rechizitorii, pe care le prezentau unor procurori spre a fi semnate, „sunt de natură să afecteze independenţa, prestigiul şi credibilitatea sistemului judiciar” (cu o majoritate de 11 voturi Da şi 8 voturi NU), în contextul în care generalul Dumitru Dumbravă a recunoscut, în faţa Comisiei parlamentare de control a SRI, că această instituţie oferea „un punct de vedere juridic” unor procurori şi judecători?, scrie pe blogul său judecătoarea Lăcrămioara Axinte, președinte al unei secții de la Tribunalul Botoșani.
Iar domnul general Dumitru Dumbravă nu este vreun „penal”, cum ar spune domnul Preşedinte Iohannis, care nici el nu se sinchiseşte să ia în serios implicarea SRI în JustiţIe, deşi Constituţia îl obligă să vegheze „la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice”.Este oare de interes public ca instituţia Consiliului Superior al Magistraturii, ce are rolul constituţional de a apăra independenţa Justiţiei, să verifice cu seriozitate, în concret, implicarea SRI în unele dosare ce s-au aflat pe rolul instanţelor sau parchetelor? Sau este de interes public să apere o reputaţie ce pare că se dovedeşte din ce în ce mai pătată?, mai notează ea.
Audiat la Comisia de control a activitatii SRI din Parlament, generalul SRI Dumitru Dumbravă a recunoscut implicarea în justiție.
Dumbravă este acum secretarul general al SRI.
Presedintele Comisiei de control a activitatii SRI, Claudiu Manda, a facut un scurt rezumat dupa audierea lui Dumitru Dumbrava.
Manda a susținut ca Dumitru Dumbrava a explicat ca existau judecatori care cereau opinii juridice de la SRI, ca se intalnea cu judecatori de drepturi si libertati, dar si ca verifica solutiile instantelor pentru a se vedea daca ele sunt conforme cu probele din dosar.
Dumitru Dumbrava a recunoscut, potrivit lui Manda, ca s-a intalnit cu sefa DNA Laura Kovesi de mai multe ori, dar si procuroarea Alexandra Carmen Lancranjan, zisa “Veverita”, a colaborat extrem de bine cu SRI. Totodata, Dumitru Dumbrava a dezvaluit si ca se dadeau mandate de interceptare fata sa fie indentificate infractiuni, ci doar informari, iar aceasta activitate se facea in baza unor hotarari CSAT.
Dumbrava a explicat ca mandatele de interceptare nu vizau doar activitati de terorism, spionaj sau subminarea economiei nationale, ci si fapte de coruptie. Mai mult, au fost ascultati inclusiv jurnalisti.