spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăhighlightScandalul arhivei SIPA: De ce nu vor magistrații reinventarierea arhivei

Scandalul arhivei SIPA: De ce nu vor magistrații reinventarierea arhivei

-

Asociațiile profesionale ale magistraților îi solicită premierului Dacian Cioloș să retragă proiectul de hotărâre de Guvern inițiat de ministrul Justiției, Raluca Prună, privind reinventarierea arhivei SIPA – Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție.Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gârbovan, spune la RFI că că este inadmisibil să fie creată o nouă comisie de inventariere la ministerul Justiției fără să fie clar ce au făcut comisiile anterioare cu privire la această arhivă. De asemenea, UNJR și AMR consideră îngrijorătoare intențiile ministrului Raluca Prună de a transmite altor instituții abilitate ale statului informații operative ce s-ar regăsi în această arhivă.

- Reclama -

Ministrul Justiției Raluca Prună are o cunoaștere destul de superficială a problemei legate de arhiva SIPA, spune la RFI președintele UNJR Dana Gârbovan. “Ne-a îngrijorat afirmația domniei sale că dorește să transmită altor instituții abilitate ale statului informații operative ce s-ar regăsi în această arhivă”.

- Advertisement -

Precedente

Arhiva SIPA a început să fie inventariată de o comisie încă din timpul mandatului de ministru al Monicăi Macovei. A urmat o altă comisie pe vremea când ministru al justiției era Tudor Chiuariu, apoi o alta în vremea în care Justiția era condusă de Teodor Meleșcanu. Ultimele încercări datează din perioada ministeriatului lui Cătălin Predoiu.

- Advertisement -

Istoric

SIPA a fost creată în februarie 1990, sub denumirea de Serviciul Intern Operativ, întâi la Ministerul de Interne, apoi transferată la Ministerul de Justiție.

La data respectivă, imediat după Revoluție, a fost practic o bucată ruptă din Securitate, care a activat în continuare sub acest nume în justiție. În timpul ministeriatului Rodicăi Stănoiu, SIPA a fost condusă de ofițeri de Securitate despre care s-a demonstrat că au făcut poliție politică. Au fost istorici care au spus că metodele folosite de SIPA erau similare cu cele ale fostei Securități, vizau mijloace de compromitere și șantaj a magistraților, avocaților, a unor jurnaliști care aveau legătură cu justiția sau a persoanelor din societatea civilă care militau pentru drepturile omului.

„Informațiile operative la care se referă ministrul actual al Justiției, Raluca Prună, au fost culese prin astfel de mijloace. De altfel acesta este și motivul pentru care SIPA a fost desființată, în urma negocierilor pe care România le-a avut cu UE.A veni acum, după 10 ani, să spui că aceste informații ar avea un interes operativ – fără să știm exact ce înseamnă această sintagmă “interes operativ” – este de natură să creeze îngrijorări în acest moment”, explică judecătoarea Dana Gârbovan.

Mai mult, reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România și ai Asociației Magistraților susțin că este inadmisibil să fie creată o nouă comisie de inventariere la ministerul Justiției fără să fie clar ce au făcut comisiile anterioare cu privire la arhiva SIPA.

În plus, reamintește președintele UNJR, „atunci când Mona Pivniceru, în calitate de ministru al Justiției, a propus un proiect de Hotărâre de Guvern  – care nu vorbea de folosirea informațiilor operative, ci de transmiterea lor către Arhivele Naționale și, eventual, distrugerea informațiilor obținute nelegal – o bună parte din presă a reacționat  spunând că este inadmisibil să deschizi arhiva înaintea numirilor pentru funcțiile de procurori generali pentru că este riscul ca informațiile din arhivă – compromițătoare la adresa unora dintre ei – să ajungă în presă. Acum, suntem într-un moment similar,  trebuie să fie numit președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și suntem în plină campanie electorală privind alegerile de la Consiliul Superior al Magistraturii” afirmă judecătoarea Dana Gârbovan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img