spot_img
16.3 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasămareBăsescu: Dacă SUA ar fi analizat ca posibilitate mutarea focoaselor la Deveselu,...

Băsescu: Dacă SUA ar fi analizat ca posibilitate mutarea focoaselor la Deveselu, cu siguranţă am fi avut o vizită a vicepreşedintelui Joe Biden la Bucureşti, iar apoi în Turcia. Joe Biden s-a dus în Serbia

-

Fostul președinte Traian Băsescu a explicat, într-o intervenţie în exclusivitate la România TV, că ştirea privind posibila mutare a rachetelor nucleare de la baza Incirlik (Turcia) la baza de la Deveselu nu are niciun suport real. O astfel de mutare ar presupune eforturi mult mai mari şi de durată, pentru că rachetele nucleare nu pot fi mutate ca pe nişte „saci cu cartofi”.

E clar că după incidentele de la Incirlik SUA sunt îngrijorate de soarta celor 90 de focoase care sunt depozitate acolo.Probabil că ar putea să existe discuţii privind mutarea lor în alte ţări.Acesta va fi un proces îndelungat şi nimeni nu va muta aceste focoase ca pe sacii cu cartofi.Sunt înţelegeri cu Rusia privind amplasarea focoaselor nucleare, programul START 2. Dacă se vor muta, vor fi negocieri cu partea rusă. Amplasarea rachetelor de la Deveselu, care nu sunt nucleare, a fost negociată cu Rusia timp de doi ani.Dacă SUA ar fi analizat ca posibilitate mutarea focoaselor la Deveselu, cu siguranţă am fi avut o vizită a vicepreşedintelui Joe Biden la Bucureşti, iar apoi în Turcia. Joe Biden s-a dus în Serbia, a susținut Băsescu.

- Advertisement -

SUA a început mutarea în România a armelor nucleare pe care le deţine la baza Incirlik din Turcia, scrie site-ul EurActiv citând două surse independente. Este vorba de peste 20 de focoase nucleare, mai precizează site-ul. Ministerul român de Externe neagă informaţia.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img