spot_img
22.4 C
București
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasămediuNeagu Djuvara la 100 de ani

Neagu Djuvara la 100 de ani

-

Istoricul Neagu Djuvara împlineşte joi, 18 august, vârsta de o sută de ani, acesta fiind decorat în urmă cu o săptămână cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler de către preşedintele Klaus Iohannis, „cu prilejul aniversării unui secol de viaţă în semn de înaltă apreciere”.

Neagu Djuvara, care împlineşte 100 de ani în 18 august, a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de cavaler „cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea cu care şi-a servit patria, prin angajamentul personal în procesele politice, diplomatice şi culturale ce au promovat valorile, istoria şi imaginea ţării noastre în lume, precum şi pentru înalta ţinută morală de care a dat dovadă de-a lungul timpului”.

Pentru această aniversare specială, Editura Humanitas a editat volumul „444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara”. Volumul, prefaţat de Gabriel Liiceanu, reuneşte texte despre cel sărbătorit semnate de Georgeta Filitti, Dan C. Mihăilescu, Radu Oltean, Andrei Pleşu, Sandra Ecobescu, Andrei Pippidi, Mihai Dim. Sturdza, Horia-Roman Patapievici.

Cartea reproduce 444 de fragmente memorabile selectate din opera scrisă şi din spusele lui Neagu Djuvara: momente cu o relevanţă aparte din biografia acestuia, idei, opinii despre întâmplări din trecut şi din actualitate.

„Când a revenit din exil, nimeni nu-l mai ştia. Cazul lui este unic şi reprezintă cea mai surprinzătoare formă de întoarcere din cultura română. Toţi marii exilaţi ai României au plecat fără să se mai întoarcă. Şi toţi au devenit mari în exil. Toţi şi-au împlinit destinul în afara ţării. Nici unul nu şi-a închis, întorcându-se, bucla vieţii. Pe Djuvara însă destinul îl aştepta acasă. Este singurul dintre cei plecaţi care a cunoscut împlinirea nu în exil, ci după revenirea din el, şi asta într-o perioadă a vieţii care s-a întins între 73 şi 100 de ani” – Gabriel Liiceanu

Memorialist, filosof al istoriei şi istoric, Djuvara este unanim recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi intelectuali români. A fost decorat, în martie 2010, de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer, distincţie culturală a statului francez. Iar în octombrie 2012 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti.

Neagu Djuvara s-a născut la Bucureşti în 1916, într-o familie de origine aromână aşezată în ţările române la sfârşitul secolului al XVIII-lea, care a dat ţării mai mulţi oameni politici, diplomaţi şi universitari. El este licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). A luat parte la campania din Basarabia şi Transnistria ca elev-ofiţer de rezervă (iunie-noiembrie 1941) şi a fost rănit în apropiere de Odessa.

- Advertisment -

Must Read

Secretele din mobilul premierului olandez

0
Deputaţi olandezi au cerut o dezbatere parlamentară de urgenţă în urma unei relatări a presei conform căreia premierul Mark Rutte a şters mesaje de...