spot_img
20 C
București
marți, octombrie 15, 2024
AcasăBasarabiaReportaj Europa Liberă: „Votăm ca să fim în Europa”, dar „sunt foarte...

Reportaj Europa Liberă: „Votăm ca să fim în Europa”, dar „sunt foarte importante relaţiile economice şi contactele umane pe care le avem cu Rusia”

-

Reportaj Radio Europa Liberă realizat la Varnița de Valentina Basiul:

- Reclama -

Până la ora 15.00, în jur de 2.000 de cetăţeni cu drept de vot care domiciliază în raioanele de est ale ţării au votat în cele două secţii deschise la Varniţa, unde oamenii au stat la coada pentru a-şi exercita dreptul de vot. Câteva opinii culese de Europa Liberă.

- Advertisement -

„Noi votăm ca să fim în Europa”.

„Dar noi vrem cu ruşii, ruşii ne ajută mult. O să votăm pentru ruşi”.

- Advertisement -

„Primul gând e pentru Europa”.

„Sunt foarte importante relaţiile economice şi contactele umane pe care le avem cu Rusia. De exemplu, fiul meu şi nora, dar şi cumnatul muncesc în Rusia, pentru că înţelegeţi că aici e foarte greu să-ţi găsești un loc de muncă. Pentru noi aceste relaţii sunt foarte importante şi ceea ce se întâmplă acum nu trezeşte admiraţie”.

„Ar fi de dorit să schimbe misiunea şi formatul de negocieri [pentru reglementare transnistreană]. Trebuie de schimbat ca să nu mai fie doar Rusia ţară garant. Trebuie de schimbat ceva”.

„Am votat pentru libertate, nu avem destulă libertate”.

Europa Liberă: Sunteţi de unde?

„Din Bender, dar trăiesc în Tiraspol”.

Europa Liberă: Aţi mai fost la alte alegeri?

„Da, de fiecare dată”.

Europa Liberă: Dar cum v-aţi informat despre alegeri?

„Din Internet sau din discuţii cu cunoştinţele care trăiesc în Chişinău”.

Europa Liberă: Credeţi că liderii politici de la Chişinău acordă suficientă atenţie oamenilor şi problemelor care sunt aici?

„Cred că nu, dar nu au posibilităţi. Asta nu e vina lor. La noi Parlamentul nu e prea funcţional, n-au capacităţi de a hotărî şi asta şi reflectă situaţia din rândul populaţiei”.

„N-au ei aşa mare grijă de noi, aşa îmi pare. Atâţia ani, 20 şi ceva de ani, aşa cum a fost aşa şi a rămas. Aşteptăm-aşteptăm să se schimbe ceva, de-acum tragem şi noi nădejde”.

Europa Liberă: De unde aţi venit?

„De aici, din Bender”.

„Nu chiar, din 1992 şi până acum puţin ce s-a schimbat. Cum am fost asupriţi aşa şi suntem. Atenţie foarte puţină din partea Chişinăului pentru Tighina, numai prin vorbe şi atunci cu o lună-două înainte de vot. Noi toate vremea ne punem speranţe, dar nu ştiu dacă o să fie schimbări”.

„Nu prea s-au interesat de problema transnistreană, dar aici e implicată Rusia 100%. Totul depinde votarea cu ce o să termine şi atunci Ucraina ar să ştie şi ea încotro e vectorul nostru. Facem cu moldovenii ceva împreună sau nu facem”.

„Puţin, vedeţi astăzi. Mai trebuia o secţie de votare pentru cei din Transnistria. Eu acum mă grăbesc, trebuie într-o oră să fiu înapoi, nu ştiu dacă dovedesc să votez”.

Europa Liberă: Dar de unde aţi venit?

„Din Tighina”.

Europa Liberă: Sunt constrânşi oamenii, de exemplu la serviciu, eventual dacă au votat?

„Poate că”.

„Nu afişăm că venim la votare”.

„Dar uitaţi-vă la rând care este azi. Cred că ar trebui să fie o lecţie pentru politicieni”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img