spot_img
16.1 C
București
luni, mai 20, 2024
AcasăAnalizeȘefa Găgăuziei acuză Chișinăul că vrea să provoace un conflict interetnic

Șefa Găgăuziei acuză Chișinăul că vrea să provoace un conflict interetnic

-

Autoritățile moldovenești incită, în esență, la discordia interetnică, punându-i intenționat pe moldoveni împotriva găgăuzilor, prezentându-i pe aceștia din urmă drept separatiști, a declarat pentru TASS șeful autonomiei găgăuze, Yevgenia Guțul.

„Suntem împinși de către PAS (Partidul de Acțiune și Solidaritate-n.red) să luptăm unul cu celălalt – moldovenii și găgăuzi, care sunt de fapt un singur popor. Acesta este începutul unei diviziuni deliberate și al instigării la discordia interetnică. PAS plătește activiști care țin pancarte care spun „Găgăuzii sunt separatiști”. Aceștia îi pun în mod intenționat pe moldoveni împotriva găgăuzilor”, a spus ea.

- Advertisement -

Anterior, Guțul a menționat că autonomia găgăuză s-ar retrage din Moldova dacă Chișinăul va decide că vrea să se unească cu România. Totuși, ea a subliniat în repetate rânduri că Găgăuzia vrea să facă parte din Moldova independentă, iar autoritățile autonomiei vor apăra suveranitatea țării lor, amintind rezultatele referendumului din 2014.

După ce a câștigat alegerea șefului autonomiei, Guțul și-a anunțat intenția de a consolida relațiile de prietenie ale regiunii cu Rusia și a criticat politica de confruntare a Chișinăului cu Moscova. Autoritățile moldovenești au încercat să declare alegerile ilegale, dar parlamentul găgăuz a fost alături de Guțul. În regiune au avut loc mai multe mitinguri la scară largă în sprijinul noului lider. După aceea, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a refuzat să semneze un decret de aprobare a lui Guțul ca membru al guvernului, deși acest lucru este impus de legislația țării.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img