COMENTARIU RADIO EUROPA LIBERĂ:
Daniel Ioniță, viitorul ambasador al României la Chișinău este un diplomat cu o experiență de peste 20 de ani, dar despre care nu se știu multe lucruri. A fost decorat de fostul președinte de dreapta, Traian Băsescu, dar și de predecesorul de stânga al acestuia, Ion Iliescu, semn că în cariera lui există există mereu fie realizări, fie prieteni influenți.
În noiembrie 2014, când au avut loc alegeri prezidențiale în România, Ioniță era ambasador în Norvegia și pleda pe contul său de Facebook pentru necesitatea unei singure secții de vot într-o țară, care de la nord la sud, se întinde de-a lungul a 2000 de kilometri. Principalul său argument a fost, că în 2012, când a avut loc scrutinul parlamentar, cea de-a doua secție de vot organizată în centrul Norvegiei, a fost ineficientă fiindcă au acolo au venit să voteze sub 50 de persoane. Prezidențialele – știe probabil și ambasadorul Ioniță – suscită mult mai mult interes decât parlamentarele.
În Norvegia locuiesc peste 15.000 de români, iar pentru al doilea tur al prezidențialelor au reușit să voteze în noiembrie 2014 abia 500 de persoane (din cele circa 2000 care au stat întreaga zi la coadă). Prin comparație, în Finlanda, unde trăiesc de șapte ori mai puțini români decât în Norvegia, au fost organizate două secții de vot. Ceea ce înseamnă că a fost la îndemâna ambasadorului să pregătească alegerile în așa fel încât să le ofere românilor stabiliți în țările lor de adopție posibilitatea să voteze. Ambasadorul Cătălin Avramescu rechemat recent din Finlanda, nu a fost retrimis în altă parte, în schimb, Daniel Ioniță care a venit de la Oslo în decembrie 2014 pentru a ocupa un post de secretar de stat în Ministerul de Externe este trimis în Republica Moldova, un post pe care de altfel nu și-l prea doresc diplomații români.
Viitorul ambasador român în Republica Moldova are 48 de ani, este la bază inginer energetician, a făcut, însă, diverse cursuri de specialitate în Vestul Europei. Din 2006 până în 2010 a condus direcția NATO din cadrul Ministerului de Externe, iar după aceea a participat la negocierea Acordului bilateral cu Statele Unite referitor la participarea României la sistemul de apărare antirachetă. Ministerul de Externe de la București îl recomandă ca pe un diplomat cu „bogată experiență de negocieri internaționale”. Totuși, eventualele lui succese, dacă există, sunt bine ascunse de ochiul public.
Daniel Ioniță a fost desemnat ambasador în Republica Moldova, după ce mai mulți diplomați refuzaseră această ofertă.
Faptul că Bucureștiul trimite la Chișinău un personaj fără anvergură, culturală sau diplomatică, sugerează locul pe care îl ocupă Republica Moldova în prioritățile României.