spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăBasarabiaR. Moldova - spălătorie regională de bani

R. Moldova – spălătorie regională de bani

-

- Reclama -

Sectorul bancar din Republica Moldova a facut posibilă transformarea țării într-o ”spălătorie regională” de mijloace financiare de proveniență dubioasă. Este concluzia unei analize publicate, luni, de Transparency International Moldova. Organizația afirmă că aceste practici ar fi început în urmă cu mai bine de 10 ani în statul vecin., transmite RFI.

- Reclama -

Raportul Transparency International Moldova (TI Md) relevă că problemele sectoarelor financiar și bancar au fost acumulate pe parcursul anilor, începând cu 2005, indiferent de regimurile și partidele aflate la guvernare.

- Advertisement -

Principalele riscuri sunt generate de extragerea resurselor financiare ale Republicii Moldova și plasarea lor în zone off-shore, în bănci comerciale riscante, de mâna a doua, într-o jurisdicție aflată sub efectul sancțiunilor internaționale (cu trimitere la Federația Rusă), notează raportul citat de Hotnews.

Potrivit TI, evoluțiile recente ale sectorului financiar-bancar local scot în evidență două etape distincte de erodare a siguranței sectorului:

- Advertisement -

–  Perioada 2005-2014: spălarea banilor de proveniență ilicită și dubioasă din regiune prin sistemul bancar cu ajutorul sistemului judecătoresc și sub protecția/îndrumarea/ghidarea celor de la putere;

–  Perioada 2014-2016: furtul miliardelor din sistemul bancar, inclusiv din BNM, cu convertirea golurilor create în datorie de stat, pusă pe umerii cetațenilor simpli, furtul fiind conceput și realizat de grupuri de interese cu participarea reprezentanților elitelor politice, în condiții de captivitate a instituțiilor statului și a conducătorilor acestora, vulnerabili și șantajabili.

Sectorul bancar este controlat de câteva grupuri de interese, generând riscuri suplimentare. Sunt evidente lipsa transparenței în raport cu beneficiarii efectivi finali, expunerile mari față de unii clienți, creditarea persoanelor afiliate în portofoliile băncilor, precum și creditele neperformante mari în rezultat”, se spune în raport.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img