spot_img
-1 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizeProfit.ro: Ciolacu a provocat stupoare în comunitatea bancară

Profit.ro: Ciolacu a provocat stupoare în comunitatea bancară

-

- Reclama -

După mai multe întâlniri dintre reprezentanții băncilor și Ministerul Finanțelor pe tema unui nou moratoriu al ratelor la credite, în care bancherii au arătat în mod repetat că e imposibilă aplicarea în contextul actual, fără un acord EBA pentru scutirea de provizioane, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat astăzi public că în discuțiile cu băncile s-a ajuns la „un acord”, chiar la „un consens”, urmând ca lideri coaliției să prezinte luni propunerea. Declarația a provocat stupoare în comunitatea bancară, care nu a văzut un draft asumat oficial, cu eventuale modificări, și nici nu a transmis până acum că vede posibilă aplicarea. O nouă întâlnire este în discuție pentru mâine, transmite Profit.ro.

- Reclama -

Proiectul de act normativ care, potrivit președintelui PSD, Marcel Ciolacu, ar urma să fie prezentat cu fiecare măsură detaliată, nu a fost pus până acum în dezbatere publică și nu a fost transmis asumat oficial nici băncilor. Bancherilor li s-a arătat un draft al unei propuneri care ar replica aproape identic moratoriul din pandemie, cu aplicare generalizătă, oricărui client care solicită și dă o declarație pe proprie răspundere că e afectat. Cu o singură diferență, esențială: de data aceasta fără exonerare de la constituirea provizioanelor pentru creditele cu rate amânate.

- Advertisement -

În lipsa unei astfel de scutiri, niciun fel de acord sau consens nu a putut fi stabilit între bănci și MFP, până la acest moment. Chiar variante de compromis, cu renunțare la aplicarea generalizată și aplicare discriminatorie, doar categoriilor cu venituri mai mici, nu sunt propuse sau agreate de bănci decât atâta timp cât va exista o derogare de provizioane. O situație confuză va fi adusă în piață de noul moratoriu și în condițiile în care pentru cel anterior, din pandemie, s-a prevăzut că un client poate fi beneficiar al amânării ratelor fără sancțiuni o singură dată, iar acum cei mai vulnerabili români ar putea avea nevoie să apeleze din nou. Atunci, amânarea se putea face pe maxim 9 luni. Acum, termenul cel mai potrivit, din perspectiva motivului invocat pentru noua amânare de rate – scumpirea utilităților, este și mai greu de stabilit obiectiv și sustenabil, în condițiile în care inflația energetică este un fenomen persistent, mai spune sursa citată.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img