spot_img
27.1 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăExterneProcuratura Națională Financiară cere judecarea lui Sarkozy pentru corupție, trafic de influență...

Procuratura Națională Financiară cere judecarea lui Sarkozy pentru corupție, trafic de influență și violarea secretului profesional în scandalul interceptărilor

-

Procuratura Națională Financiară din Franța a cerut ca fostul președinte al țării, Nicolas Sarkozy, să fie judecat pentru corupție, trafic de influență și violarea secretului profesional în scandalul interceptărilor, a relatat sâmbătă cotidianul Le Parisien, citat de EFE.

Procuratura, a cărei solicitare urmează să fie validată de judecătorii de instrucție, a cerut în această săptămână trimiterea în judecată a avocatului lui Sarkozy, Thierry Herzog, și a fostului magistrat Gilbert Azibert.

- Advertisement -

Ancheta s-a încheiat în 2016, însă mai multe recursuri au crescut durata procesului.

În iulie 2014, Sarkozy a fost inculpat în același caz pentru corupție activă, trafic de influență și ascunderea violării secretului profesional.

- Advertisement -

Magistrații i-au urmărit apelurile telefonice pe fondul suspiciunilor că ar fi primit finanțări de la regimul libian al lui Moammar Ghadafi în timpul campaniei electorale din 2007 în urma căreia Sarkozy a devenit președinte.

Din întâmplare, între aceste înregistrări s-au descoperit convorbiri între fostul președinte francez și avocatul său din care se deducea că încercau să obțină, prin intermediul lui Azibert, informații secrete dintr-un alt dosar în care se ancheta dacă Liliane Bettencourt, moștenitoarea imperiului de cosmetice L’Oréal, i-ar fi finanțat ilegal campania din 2012.

Unele dintre aceste convorbiri telefonice au fost transcrise și publicate în presă, iar din ele se subînțelegea că Sarkozy era dispus să-l ajute pe judecătorul Azibert să obțină un post în Monaco în schimbul influențării de către acesta a deciziei Tribunalului Suprem în cazul Bettencourt.

În martie 2016, Tribunalul Suprem a validat în sentință definitivă cvasitotalitatea interceptărilor convorbirilor fostului președinte, pe baza cărora procuratura își instrumentează cazul, ceea ce lasă deschisă calea spre un posibil proces.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img