Autoritățile Serbiei vor cere Rusiei și Alianței Nord-Atlantice informații legate de situația în care pe lângă un avion al companiei aeriene Air Serbia a zburat un avion de vânătoare, a anunțat președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, în direct la Radioteleviziunea Serbiei, relatează RBC.
Este vorba despre un avion de pasageri care efectua o cursă Belgrad-Moscova. În timpul zborului, nu departe de granița dintre Rusia și Letonia dispeceratul rus al controlului de trafic a anunțat că lângă avionul de linie se află, probabil, un avion militar, a declarat Vučić.
”Avionul despre care este vorba a fost un avion de vânătoare. Seamăna cel mai mult cu un F-15 sau Eurofighter de culoare gri. În spațiul aerian rus a fost, evident, un avion NATO, care zbura la doar un kilometru de avionul nostru de pasageri. Serviciul rus de control al traficului ne-a avertizat corect că în apropiere zboară alt avion și ne-a cerut să îl identificăm vizual și să îi informăm despre ce este vorba”, a continuat președintele Serbiei.
El a adăugat că, potrivit raportului, avionul de vânătoare nu a reprezentat vreun pericol pentru avionul din Serbia, după care a dispărut rapid din raza vizuală. În opinia lui Vučić, această situație arată câtă presiune se exercită asupra Serbiei, ca asupra ”singurei țări care are legături aeriene cu Rusia”.
RBC menționează că, de la sfârșitul lunii februarie, numeroase țări au decis să-și închidă spațiul aerian pentru avioanele companiilor aeriene ruse. Ca răspuns, Rusia a anunțat că-și închide spațiul aerian pentru 36 de state ale lumii. Anularea curselor internaționale a fost atunci anunțată de Aeroflot, Pobeda, S7, Nordwind, Azur Air, Royal Flight, Uralskie Avialinii, Pegas Fly și Smartavia.
Serbia nu a anulat în totalitate zborurile către Rusia, ci doar le-a redus la unul pe zi. ”Vom avea doar o cursă pe zi, așa că nimeni nu ne va putea spune că facem bani din asta”, a declarat Vucic.
Începând cu 14 martie însă, Rusia a decis să mărească numărul zborurilor cu Serbia până la șapte pe săptămână. În plus, din 9 aprilie, Rusia intenționează să restabilească legăturile aeriene cu 52 de țări, inclusiv cu Argentina, India, China și Africa de Sud.