spot_img
13.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăAnalizePe cine avantajează reducerea producției de petrol a OPEC+

Pe cine avantajează reducerea producției de petrol a OPEC+

-

Un nou pachet de sancțiuni anti-ruse va include cu siguranță un plafon al prețului petrolului rusesc, avertizează diplomații. În același timp, producătorii de petrol OPEC+ iau în considerare o reducere record a producției de petrol de peste 1 milion de barili pe zi, cea mai mare de la pandemia din 2020. Aceste rapoarte sunt preliminare și ar putea exista o reducere mai mică.

OPEC+ poate răspunde la mai multe tendințe simultan. Acestea includ înăsprirea politicii monetare de către principalele bănci centrale din lume și încetinirea economiei globale, a declarat Sergey Pigarev, analist la Freedom Finance Global, pentru Nezavisimaya Gazeta. Analistul senior la BCS World of Investments, Ronald Smith, a subliniat declinul rapid al economiei chineze, care încă își desfășoară politica Zero-COVID, Statele Unite, unde inflația a atins un nivel maxim în ultimii 40 de ani, și Europa, care se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa.

- Advertisement -

„Ca parte a reducerilor de producție propuse, OPEC+ va încerca să stabilizeze prețurile petrolului la peste 80 de dolari pe baril”, a declarat pentru ziar o sursă din Centrul de Dezvoltare Energetică. „Dacă se anunță într-adevăr că producția va fi redusă cu 1 milion de barili pe zi dintr-o dată, petrolul ar putea revizui cu ușurință nivelurile de 100 de dolari pe baril și mai mari, tranzacționându-se la 97-110 de dolari pe baril”, a subliniat analistul Finam Andrey Maslov. Acest lucru ar împinge țițeiul din Urali din Rusia la aproximativ 80-100 de dolari pe baril, ținând cont de reducerea actuală de aproximativ 22 de dolari pe baril, potrivit Ministerului de Finanțe și datele de tranzacționare.

Cu toate acestea, a avertizat Pigarev, țările producătoare de petrol OPEC+ probabil să își reducă cotele proporțional și treptat. „De aceea, reducerea efectivă a volumelor de producție poate fi mult mai mică decât cea nominală – aproximativ 300.000-400.000 de barili pe zi, față de o reducere nominală de 1 milion de barili”, a spus el.

- Advertisement -

Și totuși experții sunt de acord că orice decizie a OPEC+ de a reduce producția de petrol ar fi o veste bună pentru Rusia. „Această țară produce în prezent cu aproximativ 1 milion de barili pe zi mai puțin decât cota sa în OPEC+, ceea ce înseamnă că o potențială reducere nu ar afecta deloc producția reală de petrol a Rusiei”, a spus sursa Centrului de Dezvoltare Energetică. Potrivit think tank-ului, Rusia ar beneficia de orice reducere a producției de către OPEC+, deoarece aceasta ar duce la creșterea prețurilor la petrol, în timp ce țara nu va trebui să-și reducă producția.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img