Filosoful Horia Roman Patapievici se confruntă cu suspiciunea de plagiat, după participarea, sîmbătă, la prima ediţie a festivalului de conferințe “Despre lumea în care trăim”, organizat de Fundaţia Humanitas Aqua Forte la Ateneul Român și deschisă alături de Gabriel Liiceanu printr-un dialog intitulat “Splendoarea Europei”, scrie Inpolitics.ro.
Vorbind despre Europa, în conferință, Patapievici a declarat, conform siteului pressone.ro:
”Modelul Europei este Enea părăsind Troia în flăcări, cu tatăl lui în spinare și cu băiatul lui de mână. Așa merge Europa – ea nu își aruncă niciodată trecutul, iar trecutul nu e întotdeauna doar al ei”.
Numai că, potrivit dezvăluirii făcute azi pe Facebook de scriitorul Dan Alexe, Patapevici formulează fără să citeze vorbe care sunt, de fapt, ale lui Peter Sloterdijk (foto), filosof și scriitor german de anvergură mondială, considerat de mulți drept cel mai original gînditor al acestei epoci.
- Reclama -
Alexe prezintă și citatul original, din cartea “Selected Exaggerations: Conversations and Interviews, 1993 – 2012”:
“Europa este un loc pe harta speranței unde cei învinși primesc o a doua șansă(…)Povestea începe cu Troia în flăcări, de unde Enea, marele perdant, fuge cu tatăl lui în spinare și penații (statuete înfățișînd zeități n.n.) în sac pentru a reîncepe o viață în Italia. Europa e locul în care învinșii se repun pe picioare. Americanii au uzurpat acest mit, dar europenii trebuie să-l ia înapoi.”
În urmă cu trei ani, scriitorul Dan Alexe a prezentat metafora sus-pomenită a lui Sloterdijk – una dintre favoritele gînditorului, reluată în mai multe rînduri – într-un articol propriu:
”Ca epopee fondatoare a Europei, Sloterdijk propune Eneida lui Virgiliu: mitul fondator al perdantului. Enea (Aeneas) pierde tot în incendierea Troiei: patrie, familie, avere, rădăcini. Metanoia lui este reînceperea de la zero. Pleacă și fondează Roma.”
Spre deosebire de Patapievici, el a furnizat, însă, autorul originalului concept.
- Advertisement -