spot_img
14.8 C
București
marți, mai 7, 2024
AcasăAnalizeParteneriatul strategic maghiaro-sârb

Parteneriatul strategic maghiaro-sârb

-

Relaţiile dintre Ungaria şi Serbia, care se află acum la un apogeu istoric, permit o cooperare excelentă între două ţări în domeniile economiei, a securităţii energetice, a migraţiei ilegale şi a minorităţilor naţionale, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la Belgrad, conform agenției maghiare de știri MTI.

Şeful diplomaţiei ungare s-a întâlnit, în capitala Serbiei, cu ministrul sârb pentru integrare europeană, Jadranka Joksimovic, respectiv cu ministrul sârb de externe, Nikola Selakovic. După întrevederi, ministrul ungar de externe a susţinut o conferinţă de presă comună cu omologul său sârb, la care au vorbit despre relaţiile dintre cele două ţări şi oportunităţile de cooperare.

- Advertisement -

“În locul războirii şi ostilităţii de altădată, astăzi avem parte de alianţă strategică şi prietenie”, a subliniat Péter Szijjártó. Pentru aceasta a fost nevoie de multă muncă, însă în urma relaţiilor bune, atât Ungaria, cât şi Serbia, atât maghiarii din Voivodina, cât şi comunitatea sârbă din Ungaria au foarte multe de câştigat, a spus politicianul maghiar, adăugând că relaţiile înfloritoare dintre cele două state au patru mari realizări, fără de care niciuna dintre ţări nu s-ar afla în punctul în care se află acum.

“Economia Ungariei şi a Serbiei pot contribui foarte eficient la creşterea celeilalte”, a explicat Péter Szijjártó, care a mai arătat că, potrivit datelor de la sfârşitul anului trecut, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări a doborât toate recordurile şi s-a apropiat de suma de patru miliarde de euro. Ministrul a mai adăugat că sunt în derulare proiecte uriaşe de dezvoltare a transporturilor, cum ar fi construirea căii ferate de mare viteză dintre Budapesta şi Belgrad, respectiv reabilitarea căii ferate dintre Szeged şi Subotica. În plus, guvernul ungar “a oferit un sprijin de 20 de miliarde de forinţi pentru 16 companii maghiare din Serbia, ceea a rezultat în realizarea, în Serbia, a unor investiţii de 40 de miliarde de forinţi”.

- Advertisement -

“A doua realizare importantă este că noi contribuim reciproc la securitatea energetică a celeilalte ţări; dacă nu ar exista o astfel de cooperare energetică maghiaro-sârbă, astăzi am fi expuşi, şi noi, şi ei, crizei de aprovizionare în care se află în acest moment jumătatea de vest a Europei”, a explicat ministrul.

Péter Szijjártó a spus că ţinerea în frâu a migraţiei este a treia mare realizare a relaţiilor bune dintre Ungaria şi Serbia. Potrivit acestuia, cele două părţi pot acţiona împreună împotriva echipelor care fac trafic de fiinţe umane şi care sunt tot mai agresive. 

“Anul trecut, la graniţa de sud a Ungariei, am fost nevoiţi să oprim 122 000 de imigranţi ilegali şi a trebuit să oferim asistenţă continuă sârbilor pentru ca aceştia să poată proteja graniţa de sud a Serbiei, unde se învecinează cu Macedonia de Nord”, a explicat Szijjártó.

“Iar cea mai mare realizare a acestei cooperări excelente este, poate, faptul că dintre toate comunităţile maghiare de peste graniţele Ungariei, cea din Voivodina se bucură de cele mai multe drepturi, iar membrii acesteia au parte de cea mai corectă atitudine posibilă. Acest lucru se datorează recunoaşterii faptului că maghiarii din Voivodina şi sârbii din Ungaria reprezintă ceva care ne leagă, şi că dacă aceste comunităţi devin mai puternice, cele două ţări vor deveni, şi ele, mai puternice”, a declarat Péter Szijjártó.

Cel mai important lucru în consolidarea comunităţii maghiare din Voivodina a fost reprezentat de programul de dezvoltare economică din Voivodina, desfăşurat de Guvernul Ungariei, un program care va putea continua numai dacă la viitoarele alegeri din Ungaria, care vor avea loc în data de 3 aprilie, rezultatul înregistrat va fi unul în urma căruia actualul guvern maghiari îşi va putea continua munca.

În cele din urmă, Péter Szijjártó a spus: la data de 3 aprilie, alegeri parlamentare nu vor avea loc numai în Ungaria, ci şi în Serbia, iar miza alegerilor este una uriaşă: de rezultatul alegerilor depinde nu numai viitorul Ungariei şi al Serbiei, ci şi viitorul maghiarilor din Voivodina şi cel al sârbilor din Ungaria.

În cadrul conferinţei de presă comune, ministrul sârb de externe, Nikola Selakovic, a subliniat că, de la formarea din 2020 a Guvernului Serbiei, aceasta este, deja, cea de-a şaptea întâlnire dintre cei doi miniştri de externe. Relaţia dintre Ungaria şi Serbia este deosebit de bună, iar anul trecut, cele două state au încheiat un acord de parteneriat care va consolida această relaţie, a explicat politicianul sârb.

Selakovic a mai relatat că la întâlnirea de luni au fost discutate noi oportunităţi de cooperare, în principal în domeniile economiei, comerţului şi infrastructurii, vorbindu-se şi despre îmbunătăţirea situaţiei minorităţilor naţionale. Ministrul sârb de externe a mulţumit Ungariei pentru faptul că acesta sprijină, de ani de zile, eforturile Serbiei în direcţia integrării europene.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img