spot_img
20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăDezvaluiriNOI SUNTEM STATUL: Operațiunea Ilie Sârbu

NOI SUNTEM STATUL: Operațiunea Ilie Sârbu

-

Jurnalistul Dan Andronic a publicat vineri un nou episodul 14 din seria „Noi suntem statul”. În acesta, Andronic dezvăluie noi acțiuni și influnțe ale serviciilor secrete în evenimentele din România. Acest episod este dedicat socrului lui Victor Ponta, Ilie Sârbu. Andronic povestește cum Sebastian Ghiță și directorul SRI, George Maior, s-au implicat pentru protecția liderului senatorilor PSD în 15 octombrie 2014 când acesta a fost chemat pentru audieri la DNA Brașov într-un dosar în care era implicat și Viorel Hrebenciuc.

FLUX 24 a scris în mai multe rânduri cum au fost îngropate dosarele lui Ilie Sârbu de la DNA.

- Advertisement -

„Unora, puțini de altfel, le-a atras atenția un mic amănunt: liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a ajuns, miercuri dimineață, alături de un avocat, la DNA Brașov. Numai că a coborât dintr-o mașină înmatriculată pe numele uneia din firmele lui Sebastian Ghiță”, scrie Andronic în EVZ.

Prin comparație, atrage atenția Andronic, celălalt greu din PSD implicat în dosar, Viorel Hrebenciuc, a fost adus la DNA Brașov într-o mașină a Jandarmeriei, flancat de anchetatori, precum se face în situații de acest gen.

- Advertisement -

„Același lucru s-a întâmplat și în cazul lui Ilie Sârbu, însă de la cel mai înalt nivel al Operațiunii „Noi suntem Statul” s-a intervenit de hotărât la Laura Codruța Kovesi pentru a nu permite punerea acestuia într-situație umilitoare. Se pare că cel care a aflat primul informația, prin intermediul unor ziariști, a fost Sebastian Ghiță, care i-a alertat George Maior, șeful SRI, pe Victor Ponta. Au început să fie înroșite telefoanele.  Greu de spus dacă, așa cum bănuia Victor Ponta, cel care îl „lucra” era Florian Coldea în tandem cu șefa DNA, dar rezultatul în planul imaginii avea să fie dezastruos. Mai ales că, așa cum s-a dovedit ulterior, persoana extrem de importantă care a intervenit și al cărui nume îl păstrez încă sub rezerva anonimatului, a avut suficientă autoritate asupra Laurei Codruța Kovesi pentru a obține schimbarea modalității de prezentare la DNA”, susține jurnalistul.

Dan Andronic susține mai departe că pentru a se opri punerea într-o postură umilitoare a lui Ilie Sârbu, s-a intervenit pentru ca acesta fie să fie preluat pe drumul București-Brașov de o mașină trimisă de Ghiță, fie s-a întors vehicului Jandarmeriei din drum pentru ca Ilie Sârbu să plece spre DNA cu o altă mașină, dar cert este că acesta nu a fost adus în aceleași condiții care restul celor anchetați.

„A fost reală supoziția lui Victor Ponta că se urmărea compromiterea lui? Nu pot adăuga decât faptul că și în acest moment, la trei ani de la deschiderea acestui dosar, cauza s-a disjuns, iar cel pe numele lui Ilie Sârbu se află încă în cercetarea DNA, deși  „colegul” său Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată”, mai povestește Andronic despre acest episod din 2014 susținând că „stenogramele care au stat la baza dosarului de la DNA Brașov au fost falsificate, prin înlocuirea unor cuvinte, transcrierile fiind realizate de SRI și certificate, fără o minimă verificare, de către procurorii DNA”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img