spot_img
14.6 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăExterneMOLDOVA ȘI ROMÂNIA LĂSATE ÎN ZONA GRI/ Președintele Comisiei Europene: Ucraina nu...

MOLDOVA ȘI ROMÂNIA LĂSATE ÎN ZONA GRI/ Președintele Comisiei Europene: Ucraina nu va fi primită în UE și NATO în următorii 25 de ani

-

Ucraina va avea nevoie de încă 20-25 de ani pentru a adera la Uniunea Europeană și NATO, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de DPA.

Mesajul lui Juncker ar trebui citit în special în cheia integrării europene a  Moldovei, dar și a rolului României în zonă, au precizat pentru FLUX 24 analiști diplomatici.

- Advertisement -

Mesajul e devastator pentru Moldova, au spus același surse.

Dacă Ucraina are nevoie de 25 de ani atunci Moldova va avea nevoie de 40, au subliniat sursele citate.

- Advertisement -

Dar mesajul se referă și la România, care astfel nu își va putea spori influența în Moldova, au mai subliniat sursele citate, și nici că mai poate spera, așa cum dorea, să securizeze Ucraina și Moldova pentru a-și garanta securitatea, au mai precizat sursele citate.

Dorința de a avea legături mai strânse cu UE se află în centrul crizei din fosta țară sovietică, Ucraina, care a fost declanșată de protestele din 2013 pe fondul faptului că regimul de la acea vreme a refuzat să finalizeze Acordul de Asociere cu UE.

Acordul a fost între timp semnat și implementat, în timp ce UE a demarat procesul la finalizarea căruia cetățenii ucraineni vor putea călători în UE fără vize. De asemenea, oficiali de rang înalt din Ucraina au exprimat în mai multe rânduri dorința țării de a adera la UE.

Președintele CE, Jean-Claude Juncker, a afirmat însă în cadrul unui discurs susținut joi, la Haga, că „Ucraina în mod sigur nu va putea să devină membră a UE în următorii 20-25 de ani și nici a NATO”.

Ucraina a dat semne tot mai clare de orientare către Alianța Nord-Atlantică în ultimii ani, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 și apoi a susținut o mișcare separatistă prorusă în estul teritoriului său.

De asemenea, Ucraina a găzduit exerciții militare ale NATO anul trecut, în ceea ce s-a dorit a fi o demonstrație de forță pentru Rusia.

Juncker a făcut afirmațiile în cauză în contextul unor discuții despre referendumul pe care Olanda îl va organiza în aprilie pe tema acordului comercial UE-Ucraina, parte a Acordului de Asociere.

Practic, președintele CE a declarat că unii olandezi au perceput în mod eronat acel acord ca pe un prim pas spre aderarea la UE.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img