spot_img
18.9 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăhighlightKlaus Iohannis spune care este cea mai importantă calitate a sa ca...

Klaus Iohannis spune care este cea mai importantă calitate a sa ca președinte: Abilitatea de a şti când trebuie neîndoios să intervină

-

Președintele Klaus Iohannis scrie în noua sa carte, ”Primul Pas”, despre rolul său ca preşedinte, afirmând că şi-a asumat, din start, o abordare care să concilieze şi să integreze şi că îşi doreşte să fie ”un preşedinte care pune în practică o calitate esenţială: abilitatea de a şti când trebuie neîndoios să intervină, în contextul în care derapajele de la statul de drept o cer, dar şi când trebuie să nu se amestece in jocul politic”.

- Reclama -

Klaus Iohannis scrie că şi-a dorit şi îşi doreşte să fie un preşedinte ”care pune în practică o calitate esenţială: abilitatea de a şti când trebuie neîndoios să intervină, în contextul în care derapajele de la statul de drept o cer, dar şi când trebuie să nu se amestece în jocul politic”.

- Advertisement -

”Această abilitate vizează echilibrul şi echidistanţa. Pe lângă afirmarea acestor valori în modul în care îmi exercit mandatul, mi-am mai dorit să ocup acest rol cu mai multă responsabilitate, cu seriozitate şi cu prestanţă. Consider că România, în faza actuală, are nevoie de un model de practică politică mai conştient de responsabilitatea cu care alegătorii şi-au investit aleşii, unul care insuflă respect şi încredere”, mai apreciază în carte preşedintele României.

”Adevărul este că fiecare analist politic interpretează rolul preşedintelui într-o cheie proprie. Nu cred că există doi analişti care să vadă lucrurile identic. Evident că şi eu interpretez acest rol în manieră proprie. Mulţi nici nu îşi dau seama că, atunci când proiectează aşteptări despre prestaţia unui preşedinte, sunt, de fapt, influenţaţi de un model din trecut. Pentru că timp de 10 ani s-a exersat în forţă un anumit tip de înţelegere a funcţiei prezidenţiale, cu siguranţă că mulţi consideră firesc un asemenea model, probabil pentru că nu au cunoscut un altul. Se poate ca unii, chiar inconştient, să îşi dorească acelaşi model”, scrie Klaus Iohannis.

- Advertisement -

El mai arată că există foarte multe alte moduri de a fi preşedinte, permise de cadrul constituţional din România. ”Eu am asumat, din start, o abordare care să concilieze şi să integreze. Cu toate acestea, nu m-am grăbit să monopolizez o anumită cale. Într-o poziţie nouă şi de o asemenea amploare este mai înţelept să cauţi cu răbdare cele mai bune poziţionări. Nu există o şcoală pentru preşedinţi şi nu poţi să înveţi să fii preşedinte înainte chiar de a fi propriu-zis preşedinte. Aceasta este o altă poveste care s-a vehiculat în campanie”, mai spune actualul şef al statului.

Iohannis mai scrie că ”unii candidaţi s-au considerat atât de bine pregătiţi, încât şi-au imaginat că, în calitate de viitori preşedinţi, vor şti totul despre modul în care vor umple acest rol”.

”Aşa ceva este exclus. Un mandat de preşedinte se defineşte în ani, nu în câteva zile. Niciun preşedinte de stat nu a definit în doar câteva zile un anumit fel de a ocupa rolul său de a crea o viziune. Fiecare şef de stat îşi pune amprenta personală pe funcţia pe care o ocupă, elaborând, în timp şi cu atenţie, un stil prezidenţial. Cadrul în care preşedintele îşi elaborează maniera personală de exercitare a funcţiei este acela constituţional, dar şeful statului are suficient spaţiu care îi permite să se implice în viaţa politică”, se mai arată în carte.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img