spot_img
19.9 C
București
sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăAnalizeIndonezia ar vrea in BRICS, nu se omoară după SUA, dar nu...

Indonezia ar vrea in BRICS, nu se omoară după SUA, dar nu vrea nici cu China, dar vrea in OCDE

-

După alegerile prezidențiale din Indonezia din februarie, Jakarta continuă să ia în considerare aderarea la BRICS, a declarat ambasada țării la Moscova pentru Izvestia. Acestea fiind spuse, Jakarta urmărește evenimentele pe măsură ce se desfășoară, incluse în structura interguvernamentală însăși. Potrivit experților, pe de o parte, Indonezia încearcă să rămână neutră, acordând prioritate Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în locul QUAD-ului pro-SUA, dar, în același timp, nu dorește să se întoarcă spre China. Acestea fiind spuse, în ianuarie, Jakarta a solicitat aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), un fel de contrabalansare la BRICS.

- Reclama -

Până acum, Jakarta este destul de mulțumită de formatul BRICS+, a subliniat Pavel Shaternikov de la Centrul pentru Studii Vietnam și ASEAN de la Institutul Chinei și Asiei Contemporane al Academiei Ruse de Științe. „Nu se observă beneficii evidente pentru aceasta din aderarea la BRICS în sine. Pe de altă parte, aderarea la BRICS poate deveni primul pas internațional de construire a imaginii noului președinte, Prabowo Subianto, care ar arăta cursul independent al țării. În viitor, Indonezia ar putea fi interesată de moneda BRICS [planificată] deoarece acesta este un pas către independența față de dolar și, în același timp, un pas către creșterea suveranității țării”, a adăugat el.

- Advertisement -

Potrivit unui număr de experți, Jakarta are o mulțime de beneficii economice. Acestea apar din cauza cooperării exclusive dintre membrii BRICS în domeniile economiei, comerțului, stabilității valutare, împrumuturilor bilaterale și multilaterale, a declarat pentru Izvestia Yevgeny Dumalkin, șeful Centrului Național de Coordonare pentru Cooperare în Afaceri Internaționale.

„Există cel puțin trei avantaje potențiale – creșterea exportului și importului cu piețele existente și noi, creșterea investițiilor străine directe, precum și a surselor de finanțare pentru sectorul de stat și privat. Rupia indoneziană va deveni, de asemenea, mai stabilă față de riscul fluctuațiilor valutare. în special prin introducerea plăților în monedele locale, acceptate de statele membre BRICS”, a spus el.

- Advertisement -

Noua Bancă de Dezvoltare, creată de statele membre BRICS, va oferi oportunități financiare extinse, a remarcat Alexander Rudoy, expert în cooperare internațională la Universitatea de Stat de Management. Cooperarea cu BRICS va fi utilă în utilizarea resurselor naturale, dezvoltarea industriei miniere și exportul de materii prime. Aderarea celei mai mari economii din Asia de Sud-Est ar fi profitabilă și pentru actualele state membre BRICS.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img