spot_img
12.7 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăAnalizeMinistrul ungar al Finanțelor la Beijing: China a devenit cel mai mare...

Ministrul ungar al Finanțelor la Beijing: China a devenit cel mai mare investitor al Ungariei din afara Europei şi cel mai important partener comercial al acesteia

-

„Prin munca depusă în ultimul deceniu, am reuşit ca Ungaria să joace acum un rol de punte în cooperarea economică dintre Europa şi China”, a declarat ministrul ungar al Finaţelor, Mihály Varga, după întrevederea avută, la Beijing, cu omologul său, Lan Fo’an, potrivit unui comunicat remis, marţi, de Ministerul de Finanţe al Ungariei. Politicianul de la Budapesta a subliniat că, în prezent, China a devenit cel mai mare investitor al Ungariei din afara Europei şi cel mai important partener comercial al acesteia, iar legăturile financiare dintre ele se consolidează în mod constant.

Poziţia Guvernului ungar este clară: în loc de izolare şi formarea unor blocuri, este nevoie de consolidarea cooperării economice între Europa şi China, a subliniat Mihály Varga. Potrivit acestuia, Guvernul ungar va continua politica sa de deschidere către Est, datorită căreia, de la an, la an, relaţiile economice dintre Ungaria şi China se consolidează.

- Advertisement -

Potrivit cifrelor de anul trecut, China este al nouălea partener comercial al Ungariei, reprezentând 4% din totalul schimburilor de mărfuri al Ungariei, fiind astfel cel mai important partener al Ungariei din afara Europei.

Ministrul a subliniat că, anul trecut, cele mai multe investiţii din Ungaria au provenit din China, iar astăzi Ungaria a devenit destinaţia numărul unu pentru investiţiile chinezeşti în Europa. Dintre acestea, se remarcă investiţiile de 3.000 de miliarde de forinţi (7,58 miliarde euro) ale CATL, 520 de miliarde de forinţi (1,31 miliarde euro) ale Huayou Cobalt şi cele de câteva miliarde de euro ale BYD, la Szeged, a detaliat Mihály Varga.

- Advertisement -

Acesta a mai subliniat că împreună cu ministrul chinez de finanţe au convenit că legăturile de infrastructură dintre cele două ţări trebuie să fie dezvoltate în continuare, în special transportul aerian direct. Acest lucru este confirmat şi de acordul încheiat, marţi, pentru consolidarea rolului Ungariei ca hub logistic în regiunea Europei Centrale şi de Est cu un nou serviciu regulat de transport aerian de marfă, a adăugat politicianul de la Budapesta.

În ce priveşte modernizarea liniei de cale ferată Budapesta-Belgrad, cooperarea trilaterală dintre Ungaria, China şi Serbia va crea o legătură vitală în conexiunea feroviară şi va oferi cea mai rapidă alternativă pentru transportul de marfă între Europa de Vest şi portul grecesc Pireu, a subliniat Mihály Varga. Potrivit acestuia, China este în prezent a doua mare economie din lume, iar consolidarea legăturilor economice, logistice şi financiare dintre Ungaria şi China, precum şi investiţiile în domeniul tehnologiei de vârf, în următorii ani, vor contribui semnificativ la creşterea economiei ungare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img