Eventualitatea ca femeile să devină diaconi, menționată joi de Papa Francisc, ar putea produce ”dezbateri feroce”, având în vedere profunda diviziune care există în legătură cu această problemă în Biserica Catolică, a opinat vineri cardinalul german Walter Kasper, cunoscut pentru atitudinea sa moderată, informează EFE și AFP transmite Agerpres.
Suveranul pontif a afirmat că va crea o comisie care să analizeze posibilitatea ca și femeile să poată deveni diaconi în Biserica Catolică, având astfel dreptul — deținut exclusiv de bărbați în prezent — de a sluji la anumite evenimente, cum ar fi botezul și căsătoria. „Cred că da, ar fi bine pentru Biserică să clarifice această problemă. Sunt de acord. Voi acționa pentru a se face ceva în acest sens”, a spus Jorge Bergoglio, în cursul unei audiențe acordate joi unui grup de 900 de călugărițe din Uniunea Internațională a Starețelor.
Cardinalul, care este un apropiat al Papei și președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, a fost însă de părere că ”acum se va deschide o dezbatere feroce”, întrucât în Biserica Catolică sunt două tabere opuse, una ”potrivit căreia diaconatul permanent al femeilor ar fi o întoarcere la Biserica primitivă” și una care crede că ”ar fi un prim pas către femeile preot și, din această cauză, nu este un lucru posibil”.
El a explicat că, în 2003, Comisia Teologică Internațională a abordat acest subiect și a ajuns la concluzia că funcțiile de diacon femeie din primele Biserici ‘‘nu erau echivalente cu diaconatul bărbaților”, dar nu a formulat niciun fel de soluție. ‘‘Comisia a lăsat orice decizie pe seama autorităților Bisericii”, a adăugat cardinalul.
Întrebat dacă prin comisia pe care Papa vrea să o înființeze este posibil să se ia o hotărâre, monseniorul Walter Kasper a declarat că ”dacă se ia în calcul ce s-a întâmplat în trecut, răspunsul este nu, dar se poate întâmpla orice și trebuie început de undeva”.
”Diaconatul este o primă treaptă a ierarhiei bisericești (…). Este evident că acordarea acestui drept femeilor poate fi considerată ca un risc major de către cei care nu vor ca femeile să poată deveni preoți”, a menționat cardinalul.
De altfel, inclusiv actualul Suveran pontif a susținut, în mai multe ocazii, că problema hirotonirii femeilor ca preoți este un capitol închis.