#IerusalimIsrael: Alianță Erdogan-Macron

0
51

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său francez Emmanuel Macron vor depune eforturi comune pentru a încerca să convingă Statele Unite să-și reconsidere decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, a declarat sâmbătă o sursă prezidențială turcă, relatează Reuters.

Cei doi lideri au convenit în timpul unei discuții telefonice că această decizie este îngrijorătoare pentru regiune, a precizat sursa, adăugând că Turcia și Franța vor încerca împreună să determine Washingtonul să-și revizuiască poziția.

Președintele turc a vorbit de asemenea la telefon sâmbătă cu președinții Kazahstanului, Libanului și Azerbaidjanului în legătură cu această chestiune, a mai spus oficialul turc. Miercuri, el a cerut organizarea unei reuniuni de urgență a Organizației Cooperării Islamice (OCI) în Turcia săptămâna viitoare.

Anunțul făcut miercuri de președintele Donald Trump a provocat reacții de nemulțumire în rândul aliaților occidentali ai SUA. La ONU, Franța, Italia, Germania, Marea Britanie și Suedia au cerut Statelor Unite „să prezinte propuneri detaliate pentru un plan de pace israeliano-palestinian”.

Imediat după anunțul lui Trump, președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu susține decizia sa ”unilaterală” de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și a lansat un apel la calm în regiunea Orientului Mijlociu.

”Aceasta este o decizie regretabilă pe care Franța nu o aprobă și care este contrară dreptului internațional și tuturor rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internațională care privește întreaga comunitate internațională. Statutul Ierusalimului trebuie să fie decis de israelieni și palestinieni în cadrul negocierilor sub auspiciile Națiunilor Unite”, a declarat Macron.

El a reafirmat că Franța și Europa susțin soluția coexistenței a două state — unul israelian și unul palestinian — și a subliniat că Parisul este gata să lucreze cu părțile interesate pentru găsirea unei soluții.