Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut luni că Berlinul a renunțat la pretenția conform căreia în documentul convenit de liderii Eurogrupului să se menționeze explicit că Grecia ‘trebuie să ia o pauză’ din zona euro dacă nu întrunește condițiile pentru acordarea unui nou program de asistență financiară, al treilea program de acest gen în ultimii cinci ani, informează Reuters, transmite Agerpres.
‘Nu avem nevoie de un plan B, pentru că planul A a fost aprobat’, a spus Merkel, a cărei țară este cel mai mare contributor la programele de asistență financiară din zona euro.
De altfel, agenția EFE remarcă faptul că liderii europeni au recurs pentru prima dată la amenințarea cu excluderea din zona euro. În premieră, un proiect de document dezbătut de liderii din zona euro conținea, negru pe alb, o referire la caracterul reversibil al euro, transmite agenția citată. ‘În cazul în care nu se ajunge la un acord, Greciei i se va oferi posibilitatea unor negocieri rapide pentru o ieșire din zona euro, cu o posibilă restructurare a datoriei’, se menționa în respectivul paragraf, inclus de miniștrii de finanțe din zona euro, dar care în cele din urmă nu a fost acceptat de liderii europeni, scrie EFE.
Euro, monedă comună pentru 19 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, era perceput ca fiind ireversibil, și astfel era stipulat și în Tratatul Uniunii Europene, amintește agenția spaniolă de presă. În cazul unui ‘divorț cu forța’ între Atena și cei 18 parteneri din zona euro, Uniunea Europeană în ansamblul său ar fi căzut pradă unei crize de dimensiuni și impact necunoscute.
Surse comunitare au declarat pentru EFE că, din punct de vedere juridic, ‘există argumente pro și contra pe tema legalității unui Grexit’ și au explicat că ‘nu există dispoziții specifice în tratate care să stipuleze că accesul în zona euro este reversibil’. În practică, dacă un membru în insolvență din zona euro rămâne fără susținere din partea Băncii Centrale Europene (BCE), așa cum i s-a întâmplat Greciei, se poate vedea obligat ca, pentru a-și salva sistemul financiar, să introducă moneda națională, fie temporar, fie definitiv.
Unii experți au semnalat că în cazul în care sistemul bancar elen va avea și mai mult de suferit, premierul grec Alexis Tsipras s-ar putea vedea obligat să tipărească așa-numitele IOU (‘I Owe You’, instrumente financiare informale care recunosc o datorie, dar nu garantează plata acesteia), care s-ar transforma temporar în noua monedă ‘paralelă’ elenă.
Guvernul elen a respins mereu posibilitatea ieșirii din zona euro și și-a declarat disponibilitatea de a recurge ‘la toate măsurile legale’ pentru a evita acest lucru, inclusiv prin aducerea partenerilor europeni în fața Curții Europene de Justiție.