spot_img
9.8 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăcoronavirusFost președinte al Comisiei Europene: UE se confruntă cu un pericol...

Fost președinte al Comisiei Europene: UE se confruntă cu un pericol mortal

-

Jacques Delors, fost Preşedinte al Comisiei Europene între 1985 şi 1995 lansează un avertisment grav spunînd că Uniunea Europeană se confruntă cu un pericol mortal. El deplînge, într-un mesaj adresat Agenţiei France Presse, lipsa de solidaritate a europenilor, transmite RFI.

RELATAREA RADIO FRANCE INTERNATIONALE:

- Advertisement -

Jacques Delors s-a aflat în fruntea Uniunii Europene în cel mai glorios moment al ei, cînd toate speranţele erau permise, cînd căderea comunismului a însemnat reunificarea marii familii europene, cînd construcţia europeană era un model pentru alte regiuni ale globului. Acest mare european şi om politic francez, azi în vîrstă de 94 de ani, resimte, cu siguranţă, o imensă amărăciune văzînd că o parte din ceea ce este şi „opera lui” se destramă, se descompune… Jacques Delors se exprimă rar în presă, iar faptul că acum iese din tăcere pentru a lansa un avertisment legat de „microbul diviziunii” ar trebui să-i determine pe liderii europeni să fie mai activi în pregătirea perioadei de după Covid-19.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a luat o iniţiativă pentru a trezi din somnolenţă acest miriapod cu 27 de picioare şchioape numit solidaritatea europeană. Nouă ţări europene, printre care Franţa şi Italia, au propus crearea unui mecanism de finanţare comună a crizei, prin mutualizarea datoriilor. Iniţiativă la care Germania a răspuns „nein”, şi fără ea nu se poate face nimic cînd este vorba de bani. Germania este acuzată de mulţi comentatori că frînează sistematic iniţiativele franceze şi ale ţărilor din sudul Europei, rămînînd surdă şi atunci cînd i se aminteşte că a fost principala economie care a profitat de piaţa comună europeană.

- Advertisement -

Singura concesie făcută de Germania este că a pus pentru o vreme între paranteze regula de menţinere a deficitului public sub pragul de 3 la sută. Sigur, pe terenul luptei împotriva epidemiei pot fi semnalate cîteva fapte de arme generoase, de exemplu preluarea de către Germania a unor bolnavi din Franţa şi Italia. Dar în absenţa unei reale, spontane, vitale solidarităţi europene, Uniunea Europeană apare acum ca un bolnav pe un pat de reanimare fabricat în China, purtînd o mască sanitară trimisă de China şi respirînd oxigen pompat şi el de la mare distanţă, tocmai din China.  

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img