Cine e noul șef al MI5

0
167

Londra l-a numit luni pe Ken McCallum – spion de carieră, care a condus ancheta cu privire la tentativa de ucidere a fostului colonel GRU Serghei Skripal cu un agent neurotoxic de tip militar „Noviciok” – la conducerea agenţiei britanice de informaţii interne MI5, informează Reuters conform Agerpres.

McCallum, care activează de 25 de ani în cadrul MI5, s-a ocupat în primii zece ani de Irlanda de Nord, dar apoi s-a axat pe lupta împotriva militanţilor islamişti, pe dezvoltarea securităţii cibernetice şi pe asigurarea securităţii Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

După ce fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi în 2018 otrăviţi cu un agent neurotoxic dezvoltat de sovietici, el a condus riposta agenţiei la tentativa de asasinat.

„În 2018, Ken a fost însărcinat cu răspunsul MI5 la tentativa de asasinat împotriva lui Serghei Skripal, în cadrul unei reacţii internaţionale fără precedent a serviciilor de informaţii aliate, sub coordonarea Marii Britanii”, indică MI5.