spot_img
16.1 C
București
marți, mai 7, 2024
AcasăAnalizeFidesz-ul maghiar şi PiS-ul polonez, declarație privind viitorul Europei: Protecţia naţiunilor,...

Fidesz-ul maghiar şi PiS-ul polonez, declarație privind viitorul Europei: Protecţia naţiunilor, a familiilor şi a valorilor creştine tradiţionale

-

Partidul aflat la guvernare în Ungaria, Fidesz, a semnat o declaraţie asupra viitorului Europei elaborată de liderul Partidului Lege şi Justiţie polonez (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a anunţat vineri premierul ungar Viktor Orban, potrivit MTI, transmite Agerpres.

Într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a Fidesz, Orban a declarat că Jaroslaw Kaczynski a lansat un apel către partide cu opinii similare cu ale PiS să semneze declaraţia, după luni de planificare, ca o contribuţie la dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene.

- Advertisement -

Declaraţia se referă la protecţia naţiunilor, a familiilor şi a valorilor creştine tradiţionale, a spus şeful guvernului ungar.

”Fidesz a răspuns apelului întrucât, aşa cum stipulează declaraţia, vrem ca acest document comun să formeze baza activităţii noastre politice şi culturale. În acest fel dorim să participăm la dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene”, a explicat Viktor Orban.

- Advertisement -

În apărarea premierului ungar a venit vineri şi omologul său sloven Janez Jansa, a cărui ţară a preluat joi preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri la Brdo, Jansa a susţinut că lui Viktor Orban trebuie să i se permită să-şi exprime ideile despre viitorul Uniunii Europene, avertizând că blocul comunitar va ”continua să se micşoreze” dacă oamenii sunt excluşi din dezbatere.

”Cred că el (Viktor Orban, n.red.) are dreptul de a explica modul în care vede viitorul Uniunii Europene”, a spus şeful executivului sloven.

”Dacă dezbaterea privind viitorul UE exclude oameni a priori, atunci cred că Uniunea Europeană va continua într-adevăr să se micşoreze”, a afirmat Jansa, făcând o referire indirectă la ieşirea Regatului Unit din UE.

El a adăugat că diferenţele dintre statele UE ţinând cont de diversele tradiţii şi culturi trebuie să fie respectate. ”Aşadar, dacă acum judecaţi o persoană pe baza unor valori europene imaginare pe care fiecare le percepe diferit şi dacă sunt folosite standarde duble, atunci cred că aceasta este cea mai rapidă cale către colaps”, a explicat premierul Sloveniei.

De partea sa, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a folosit conferinţa de presă comună cu Janez Jansa pentru a lansa un apel la ”libertatea de exprimare, diversitate şi egalitate”, afirmând că statul de drept şi valorile europene trebuie să fie ”susţinute întotdeauna”.

La 20 iunie a avut loc la Strasbourg o primă sesiune specială pentru a analiza viitorul Uniunii Europene, cu scopul de a prezenta propuneri concrete, până la începutul anului 2022, care vor fi apoi deliberate de membrii UE şi de Parlamentul European.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img