DW:Pro-rusul Dodon se crede un Trump al Moldovei

0

RELATARE A CORESPONDENTULUI DEUTSCHE WELLE LA CHIŞINĂU:

La Chişinău, socialistul pro-rus Igor Dodon jubilează după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA.

„America se îmbracă în roşu! Victoria lui Trump este victoria cetăţenilor americani asupra dezmăţului liberal”, a comentat candidatul stângii pro-ruse din Moldova la alegerile prezidenţiale din 13 noiembrie (turul II). Igor Dodon a încercat să exploateze victoria lui Donald Trump la alegerile din SUA în favoarea sa, arătând că mesajele electorale ale lui Trump sunt similare cu ale lui: „Americanii au ales un preşedinte conservator, puternic, adept al valorilor creştine, care pledează pentru relaţii de prietenie cu Rusia”, a spus Dodon.

Pe de altă parte, preşedintele actual al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi-a exprimat speranţa că „exerciţiul democratic din SUA îi va mobiliza duminică pe moldoveni”. Timofti a urmărit miercuri „votul prezidenţial” din SUA alături de ambasadorul american de la Chişinău, James Pettit. „Sunt sigur că relaţiile noastre cu Statele Unite vor fi în ascensiune, iar susţinerea pentru democraţie, stat de drept şi parcursul european al Republicii Moldova va fi resimţită în proiectele comune care vor urma”, a menţionat Nicolae Timofti.

Ambasadorul Pettit a dat asigurări că SUA vor susține, în continuare, Moldova în implementarea reformelor, indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale din această țară. „Noi sărbătorim democrația şi procesul democratic. În ceea ce priveşte relaţiile cu Republica Moldova, nu va fi o schimbare majoră, iar sprijinul pe care l-am acordat până acum, va continua”, a menţionat ambasadorul SUA la Chișinău.

Iar Igor Dodon se declară convins că ceea ce s-a întâmplat în SUA, se va repeta duminică în Moldova.

Trucuri KGB-iste împotriva Maiei Sandu

Pe ultima sută de metri a campaniei electorale, în Republica Moldova se întâmplă lucruri incredibile: Un blogger moldovean a publicat acte care ar confirma primirea de către partidul Maiei Sandu (contra-candidatul lui Igor Dodon la alegerile de duminică) a unei sume de bani ca donaţie, prin transfer bancar, de la o companie care aparţine controversatului om de afaceri Ilan Shor, principalul suspect în dosarul „Jaful secolului”.

Maia Sandu a reacţionat: „Astăzi, pe contul PAS, a fost virată o sumă de bani de provenienţă neclară, de la o persoană despre care presa de investigaţie a scris că are probleme de integritate. Ciudat este că unii bloggeri au aflat despre donaţie înaintea noastră. Imediat după constatarea provenienţei banilor, am iniţiat procedura de returnare a sumei primite. Nu avem nevoie de bani murdari! Vom cere investigarea cazului de către organele de resort. Acţiunea disperată a făptaşilor denotă frică şi ne arată clar că ei nu au nici o limită de moralitate, corectitudine şi legalitate. Ne întrebăm ce alte fapte grave sunt dispuşi să facă doar ca să-şi salveze pielea”, a declarat candidatul comun al forţelor anti-oligarhice la Preşedinţie.

Ilan Shor, „arma secretă” a oligahului Plahotniuc

Chiar dacă şi-a declarat susţinerea pentru Igor Dodon în turul doi al alegerilor prezidenţiale, un alt lider pro-rus, Renato Usatîi (lider al „Partidului Nostru”, anunţat în urmărire internaţională de către autorităţile moldovene), a spus că trucul compromiţător al lui Plahotniuc, pus în aplicare prin intermediul lui Shor, cu banii viraţi în contul partidului condus de Maia Sandu „se numeşte proxenetism, nu politică”.

El a sugerat că oligahul-şef din Moldova, Vlad Plahotniuc, l-ar folosi prin şantaj pe Shor, pentru a o compromite pe Maia Sandu şi a-l  avantaja pe Igor Dodon la alegerile de duminică. Încă o dovadă: presa controlată de Vlad Plahotniuc şi platformele mediatice prin care Rusia răspândeşte materiale propagandistice în Republica Moldova au mediatizat excesiv subiectul despre „transferul otrăvit” pe contul Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Potrivit Maiei Sandu, aceste atacuri murdare la adresa sa trădează teama şefului corupţiei de la Chişinău de a rămâne fără caracatiţa sa şi frica lui de puşcărie. Liderul PAS a anunţat că din primele zile ale mandatului de preşedinte va cere instituţiilor internaţionale să ajute Moldova la investigarea jafului bancar şi la recuperarea miliardului de dolari furat din sistemul bancar al ţării.