de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
O întrebare legitimă: prin ce filieră a ajuns generalul Florian Coldea de la butoanele SRI în anturajul premierul socialist albanez Edi Rama, pînă la statutul de consilier guvernamental? Iar răspunsul cel mai plauzibil, susținut și de surse bine informate, este că prin Monica Macovei, ”prietena” veche a lui Edi Rama, dar și a marelui susținător al albanezului, magnatul George Soros.
Monica Macovei, promotoarea Laurei Kovesi la șefia Parchetului General, este ”înfiptă” în Albania pînă în plăsele. Încă din 1995, Macovei a lucrat ca expert pe justiție pentru Consiliul Europei, participînd la misiuni în Albania și stabilind de atunci primele conexiuni cu micul stat. Între 2009 și 2019, Macovei a fost parlamentar european și șefă a Delegației PE la Comitetul parlamentar de stabilizare și cooperare PE-Albania, în fapt, o comisie menită să netezească drumul Albaniei spre admiterea în UE. Din acea poziție, Macovei a avut contacte directe și strînse cu Edi Rama, devenit din 2013 premierul Albaniei, pînă azi neîntrerupt.
Conform presei albaneze, Macovei era mai mult decît un simplu sfătuitor al premierului: era o ”prietenă”, după cum menționa publicația Dosja în mai 2019, care consemna ratarea PE după alegerile din acel an de către doi apropiați ai lui Rama: ”După Fleckenstein, o altă prietenă a premierului Rama, Monica Macovei, nu a reușit să fie realeasă în Parlamentul European. Macovei nu va mai face parte de această dată din PE, pentru că nu a primit încrederea cetățenilor săi”.
Macovei s-a remarcat deschis de-a lungul anilor ca un susținător vehement al guvernelor Edi Rama și un critic dur al opoziției, în condițiile în care Albania are de ani buni o scenă politică extrem de tensionată, nelipsind confruntări violente, tentative de asasinat, demisii în bloc din parlament, boicot al alegerilor șamd. Tot presa albaneză relata că Macovei e apropiată și a actualului minsitru de Interne, Taullant Bala, de pe vremea cînd acesta era șeful delegației Albaniei pentru negocierile de aderare la UE, adică interlocutorul direct al Monicăi Macovei, șefa delegației PE. Bala, trebuie spus, a absolvit universitatea ”Al.I.Cuza” din Iași și e fluent în română.
În dese exprimări publice, Macovei vorbea despre nevoia ca Albania să facă eforturi mari pentru combaterea corupției, a criminalității și a traficului de droguri, dar niciodată nu uita, în paralel, să laude guvernul Rama pentru activitățile sale.
Macovei a susținut în 2016 și o chestiune care a produs tensiuni uriașe în Albania, mai precis o propunere a SUA, prin Victoria Nuland, în urma căreia o comisie formată din experți din justiție, care să fie aleși în mod egal din politică, șase din opoziție, șase de la putere, urma să aibă dreptul de a face verificarea și selecția judecătorilor și procurorilor albanezi. Pe lîngă experții politici, din mecanism urmau să facă parte reprezentanți ai UE și ai SUA, cu dreptul de a monitoriza și de a bloca dosare sau candidaturi. dacă se considera că nu îndeplinesc condițiile. Propunerea a fost susținută legislativ de regimul Edi Rama, dar vehement contestată de Partidul Democrat de opoziție, în prezent condus de fostul președinte Sali Berisha.
Cum spuneam, Macovei s-a poziționat și ca o vajnică luptătoare împotriva drogurilor albaneze. În 2017, ea prezenta Consiliului European o întrebare referitoare la războiul împotriva drogurilor din Albania:
”În ultimii 25 de ani, Albania a devenit una dintre principalele surse de canabis pe piețele internaționale. În lumina creșterii uriașe a suprafețelor plantate, situația actuală ridică serioase îngrijorări(…)Albania este o țară sursă importantă pentru traficul de canabis în UE. Cel mai utilizat drog din Europa, canabisul este estimat că reprezintă aproximativ 38% din piața de vînzare cu amănuntul a drogurilor ilicite și că valorează mai mult de 9,3 miliarde EUR în fiecare an, adică aproximativ jumătate din PIB-ul Albaniei”.
Numai că, ce să vezi, presa albaneză are o teorie fierbinte: marele susținător al plantațiilor de droguri albaneze e același cu marele susținător al premierului, anume George Soros. Cunoscut și ca mentor al Monicăi Macovei, ba chiar, se spune, creatorul său ca ministru al Justiției, în 2005.
În același an 2017 în care Macovei se adresa C.E., publicația albaneză RD scria, sub semnătura unui reputat analist american de origine albaneză, următoarele:
”Cînd premierul albanez Edi Rama și asociații săi au preluat conducerea guvernului albanez, în septembrie 2013, nimeni nu s-ar fi gîndit că mișcarea ferventă de renaștere a Tiranei, condusă de ucenicii lui George Soros, va transforma ceea ce localnicii numesc „țara vulturilor” într-un loc în care, în schimb, pescărușii vor ciuguli sacii plini cu marijuana pe malurile din Durres, portul albanez de la Marea Adriatică, în așteptarea expedierii în străinătate pe calea aerului sau pe mare.
Datorită intereselor financiare strategice ale lui George Soros în plantațiile de marijuana din întreaga țară în ultimii patru ani, situația securității interne a Albaniei s-a deteriorat rapid, iar frecvența jafurilor din bănci atinge niveluri record. Între timp, mai-marii țării – care se întîmplă să fie creaturi ale dlui Soros – au acumulat averi uriașe prin intermediul traficului de persoane, al narcoticelor și al manevrelor de spălare de bani.George Soros și premierul albanez Edi Rama
Recentele schimbări în guvernul socialist al lui Rama demonstrează încă o dată că Tirana nu este dispusă să facă nicio mișcare care să pună în pericol rutele de transport al marijuanei din Albania către Italia și restul Europei.
Înlocuirea lui Sajmir Tahiri (ministrul de interne devotat lui Rama) cu Fatmir Xhafaj (al cărui frate este acuzat de trafic de droguri de către Curtea de Justiție din Venezuela), arată încă o dată legăturile adînc înrădăcinate ale lui Rama cu bandele de traficanți de droguri și cu baronii spălării de bani din Europa și nu numai, păstrînd în același timp legături strînse cu miliardarul Soros și asociații săi.Susținerea dlui Soros, în anii administrației Obama, pentru Rama datează din 2011, cînd Soros a îndemnat-o pe secretarul de stat de atunci, Hillary Clinton, să ia măsuri suplimentare ca răspuns la demonstrațiile violente care aveau loc în Albania. Dl Soros a îndemnat-o să „pună întreaga presiune a comunității internaționale asupra premierului Berisha și a liderului opoziției Edi Rama”. Mogulul de origine maghiară declara: „Deși sunt îngrijorat de retorica folosită de ambele părți, sunt îngrijorat în special de acțiunile premierului”. În acel moment, Sali Berisha era prim-ministru al Albaniei, iar Edi Rama era liderul opoziției albaneze.
Berisha, într-un interviu pentru Speronews, la 29 martie, declara că „traficul masiv de droguri condus de Edi Rama, Fatmir Xhafaj și alți asociați cheie, în timp ce primesc ordine de la dl Soros, peste Atlantic, poate fi experimentat și simțit în fiecare sat și oraș din Albania. În aceste prime zile de primăvară, Ediscobar, sau Pablo Escobar al Albaniei, (făcînd o comparație între Rama și celebrul lord al drogurilor din Columbia) a oferit tuturor albanezilor un cadou special, și anume droguri plus tineri și femei înecați în mare”. Dr. Berisha se referă la numeroasele incidente cu bărci care au avut loc în Canalul Otranto în ultimii ani, în care tineri albanezi și-au pierdut viața în timp ce transportau narcotice din Albania către țărmurile Italiei(…)
Pentru Lulzim Basha, fost primar al orașului Tirana și lider al Partidului Democrat al Albaniei, partid de opoziție care se ocupă de piața liberă, Tirana este condusă de: „Oameni care sunt condamnați pentru trafic de persoane, trafic de droguri, spălare de bani și cu crimă cu premeditare cu o armă de foc, și toți aceștia servesc cu binecuvîntarea deplină a dlui Rama.”
Citat de Breitbart News, Basha afirma că ”Rama este principala investiție a lui Soros, nu doar în Albania, ci și în restul Balcanilor”.Confruntată cu o astfel de situație sumbră, Albania se află la o răscruce de drumuri: mai sunt mai puțin de trei luni pînă la alegerile generale, într-un proces electoral care se așteaptă să fie marcat de violențe legate de droguri, jafuri bancare, cumpărare de voturi și fraudarea alegerilor(…) Dacă Washingtonul nu va fi atent la Tirana, pescărușii lui George Soros vor continua să aleagă candidați la fiecare urnă de vot din țară” conchidea publicația albaneză.
Trăgînd linie și adunînd: George Soros, Victoria Nuland, Hillary Clinton, Edi Rama, Monica Macovei, Florian Coldea, corupție politică și droguri. O ecuație albaneză tare complicată.
- Advertisement -