spot_img
7.8 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024
AcasăALEGERI 2020DEZASTRU ECOLOGIC/HeidelbergCement a omorât păstrăvii din Bicaz. Deputatul Oana Bulai: Se bagă...

DEZASTRU ECOLOGIC/HeidelbergCement a omorât păstrăvii din Bicaz. Deputatul Oana Bulai: Se bagă sub preș. Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă de vină pentru această poluare ar fi fost un întreprinzător local de la noi, din Neamț?

-

- Reclama -

Dezastrul ecologic de pe râul Bicaz nu trebuie să fie băgat sub preș! Au trecut zile bune de când râul Bicaz a fost poluat masiv de către compania HeidelbergCement. Până azi s-au aplicat doar amenzi și s-au deschis două dosare penale. Dar cine oare plătește proprietarilor de păstrăvării care au fost afectați de această poluare pierderile suferite? Sunt mici afaceri locale din care acei oameni își duceau traiul și ofereau locuri de muncă. Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă de vină pentru această poluare ar fi fost un întreprinzător local de la noi, din Neamț?, a scris pe fcaebook deputatul PSD de Neamț, Oana Bulai.

- Reclama -

Situația nu trebuie să rămână doar la stadiul deschiderii unor dosare penale pentru catastrofa ecologică ce a fost cauzată de cantitatea imensă de amoniac deversată într-un canal intern din curtea fabricii de ciment de la Taşca. Autoritățile competente au datoria de a oferi nemțenilor răspunsuri concrete, de a găsi vinovații pentru acest dezastru ecologic, de a emite sancțiuni și cel mai important este să se identifice soluții ca aceste catastrofe să nu se mai producă. Nu putem să trecem cu vederea o asemenea situație revoltătoare!, mai afirmă Bulai.

- Advertisement -

În Piatra Neamț, păstrăvii din cinci bazine aflate în proprietatea a două păstrăvării au murit după ce pârâul Bicaz a fost poluat cu amoniac provenit de la fabrica de ciment de la Taşca, conform informaţiilor furnizate de prefectul George Lazăr.Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit imediat pentru a adopta o serie de măsuri pentru gestionarea situaţiei apărute.

HeidelbergCement este lider mondial în producția de agregate și producător principal de ciment și beton. Compania este una dintre cei mai mari producători de materiale de construcții din lume și este prezentă în 50 de țări din întreaga lume. HeidelbergCement a deschis prima fabrică de ciment în 1873, în HeidelbergGermania și a fost activă exclusiv în sudul Germaniei până în 1960. Extinderea internațională a companiei început prin achiziția companiei Lehigh Cement din SUA în 1977.

- Advertisement -

HeidelbergCement este prezentă în România din anul 1998 prin achiziția fabricii de ciment Moldocim S.A. Bicaz. Tot în 1998, compania își începe activitatea în producția de betoane prin înființarea a două stații, una la Timișoara și cea de-a doua la București.

În anul 2000, compania a achiziționat cea de-a doua fabrică de ciment – Casial Deva.

În anul 2002, HeidelbergCement a devenit acționar majoritar al fabricii Romcif Fieni.Fabrica a fost fondată în 1914 și dispune de o capacitate de producție de 1,2 milioane de tone de ciment pe an. Prin această achiziție, HeidelbergCement a devenit lider incontestabil pe piața cimentului din România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img